Foto: EPA/Scanpix/LETA

Grieķijas ciema drupas, kas gadu desmitiem nogrimušas gulēja ezera dibenā, atkal atklājušās acu skatiem pēc rekordaugstās temperatūras, kas izraisīja daļēju ūdenstilpes izžūšanu, vēsta BBC.

Kallio ciema iedzīvotāji no savām mājām bija spiesti evakuēties pirms vairāk nekā 40 gadiem, lai atbrīvotu vietu Mornos dambim Grieķijas dienvidos, kas apgādā ar ūdeni valsts galvaspilsētu Atēnas.

Tomēr pēdējo mēnešu iespaidīgais karstums un sausums izraisījis dramatisku ūdens līmeņa pazemināšanos rezervuārā, tādējādi atklājot arī to, kas atlicis no ciema. Kā stāsta kāds bijušais ciema iedzīvotājs, šī ir tikai otrā reize kopš Kalio pamešanas, kad to iespējams redzēt. Pirmoreiz tas notika sausuma periodā 90. gados.

'"Jūs redzat pirmo stāvu, kas palicis pāri no mana sievastēva divstāvu mājas... Un tam blakus var redzēt, kas atlicis no mana brālēna mājas," ziņu aģentūrai AFP atmiņās gremdējies 60 gadus vecais pensionārs Jorgas, kurš jaunībā dzīvojis Kallio ciemā.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ciemā reiz bija apmēram 80 mājas, baznīca un skola.

Grieķijā šogad reģistrēts karstākais jūnijs un jūlijs, un valsts ūdens operators "EYDAP" paziņoja, ka ūdens līmenis Monros dambī ir pazeminājies par 30 procentiem. Arī citos rezervuāros, kas piegādā ūdeni Atikas reģionam, kurā ietilpst arī Atēnas, ir reģistrēts ievērojams ūdens līmeņa kritums.

Šī iemesla dēļ Grieķijas varas iestādes aicinājušas 3,7 miljonus reģionā dzīvojošos cilvēkus ūdeni lieki netērēt. Savukārt premjerministrs Kirjaks Micotakis norādījis, ka valstij ir jādara vairāk, lai aizsargātu ūdens resursus. "Mums nav greznības tērēt ūdeni... Laikā, kad mēs noteikti zinām, ka mums tas būs mazāk," viņš uzsvēris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!