Foto: Publicitātes attēli/Nacionālā botāniskā dārza arhīvs

Salaspilī, Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā, ir sākusi ziedēt Sello furkreja (Furcraea selloa). Tas ir rets un nozīmīgs notikums dārza dzīvē, jo augs uzzied tikai vienu reizi savā dzīvē, pēc tam iet bojā, skaidro botāniskais dārzs.

Uzziedējusī Sello furkreja Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā augusi 43 gadus. Tā izlolota no sēklas, kas 1981. gadā saņemta no Gīzenas botāniskā dārza Vācijā. Šis sukulents izceļas ar iespaidīgu lapu rozeti: katra lapa ir vairāk nekā divus metrus gara, stingra, šķiedraina, ar asu galu un dzelkšņainām malām.

Ziedkopa izaug no rozetes centra, un tas notiek tikai vienu reizi auga mūžā! Furkrejas ziedēšana savā kulminācijā ir grandiozs un krāšņs notikums. Saulainās dienās ziedkāts ir izstiepies pret gaismu ļoti strauji, ka šobrīd tas ir atdūries pret oranžērijas jumtu. Ziedkopa ir vairākus metrus augsta ar vairākiem simtiem ziedu, kas savai ziedēšanai ir gatavojušies jau vairākus mēnešus.

Nacionālā botāniskā dārza oranžērija apmeklētājiem ir atvērta darbadienās un nedēļas nogalēs no pulksten 10 līdz 19, pirmdienās – slēgta. Ieejas maksa saskaņā ar Nacionālā botāniskā dārza cenrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!