Foto: Shutterstock

Sākoties jaunam mācību gadam, vecāki steidz pieteikt savas atvases dažādās interešu izglītības programmās – pulciņos, sporta, mūzikas un mākslas skolās. Ne visi zina, ka, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, daļu naudas, kas samaksāta par bērnu nodarbībām, var atgūt. Tiesa gan – ne vienmēr. Kā saprast, vai izvēlētā interešu izglītības programma atbilst iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) atmaksas kritērijiem un kā šos nodokļus atgūt? Par to stāstām turpinājumā.

Nodokļa atmaksa pienākas par tiem pulciņiem un nodarbībām, ko piedāvā izglītības iestāde, kā arī par pulciņiem, ko piedāvā cita juridiskā vai fiziskā persona, kas nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, taču tai ir pašvaldības izsniegta speciāla licence pulciņa darbībai.

Par kuru interešu izglītību var atgūt IIN?

Nodokļa atmaksa pienākas par nodarbībām, ko piedāvā:

Lai iegūtu pašvaldības licenci, pakalpojuma sniedzējam jāiziet noteikta dokumentu verifikācijas procedūra – kvalifikācija, valsts valodas zināšanas, kā arī regulāri jāapmeklē kursi kvalifikācijas celšanai.

Informācija par to, vai konkrētā pulciņa organizētājs ir izglītības iestāde, pieejama Izglītības iestāžu reģistrā.

Par pašvaldības izsniegtajām licencēm jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences ir pieejamas elektroniskā veidā portālā "E-skola.lv".

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina saglabāt dokumentus, kas apliecina maksājumus par bērnu interešu izglītību, – čekus, kvītis, internetbankas izdrukas u. tml.

Gada ienākumu deklarāciju kopā ar attaisnojuma dokumentiem iesniedz tas vecāks, kurš ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs un kura personas dati ir norādīti maksājumu apliecinošajā dokumentā.

Visu 2024. gadu vēl var iesniegt gada ienākumu deklarāciju par iepriekšējiem trim gadiem, pievienojot tai attiecīgajā gadā veiktos maksājumus par izglītību (tostarp bērnu interešu izglītību), ārstniecību un citiem attaisnotajiem izdevumiem.

Plašāka informācija – VID tīmekļvietnes sadaļā "Gada ienākumu deklarācija".

Ja nodokli neatmaksāja, pulciņš ir nelegāls?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!