Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kāds zoodārzs Ķīnā atzinies, ka divas no aplūkojamajām "pandām" ir tikai nokrāsoti suņi, vēsta CNN.

Pūkainie čau čau suņi, kas nokrāsoti tā, lai atgādinātu valsts nacionālo dzīvnieku – pandu –, ir redzami kādā Šanvejas zoodārza apmeklētāja uzņemtajā video. Apmeklētāji ātri vien sapratuši, ka "pandas" it nemaz nav pandas, jo dzīvnieki sākuši riet, turklāt "pandām" bijušas neraksturīgi garas astes.

@dailymail A Chinese zoo has sparked fury after it painted dogs black and white and presented them as pandas. A video shows the puppies with black ears, limbs, and with dark circles around their eyes. Visitors said they became suspicious when the 'pandas' started panting in their enclosure. When quizzed, the zoo admitted that they had dyed two Chow Chows, a type of spitz dog from northern China with a thick coat. 🎥: AsiaWire #panda #pandas #zoo #dogs #chowchow #animalsoftiktok #news #chinazoo #china ♬ Funny lazy donkey (hilarious song)(937200) - LEOPARD

Videoklips, kas pirmdien tika publicēts "Douyin", Ķīnas "TikTok" versijā, ļoti ātri kļuva ārkārtīgi populārs – ar to cilvēki dalījušies vairāk nekā 1,4 miljons reižu, bet "patīk" uzspieduši vairāk nekā 725 tūkstoši lietotāju.

"Tas ir pandsuns," jokojas kāds sociālo tīklu lietotājs, kamēr cits norāda, ka šie sunīši ir ""Temu" versija pandām".

Kās cits zoodārza apmeklētājs sociālajos tīklos ievietojis foto, kurā pie "pandu" iežogojuma uzlikta zīme ar vēstījumu "krāsoti suņi". "Mūs sauc par pandu suņiem, suņiem mājdzīvniekiem, kas izskatās pēc pandas, – nokrāsoti un sapucēti čau čau. Mēs esam pacietīgi, gudri, draudzīgi, mīļi un burvīgi!" vēsta zīme.

Šo viltību zoodārza vadība atzina pēc tam, kad cilvēki sāka šūmēties sociālajos tīklos. Uzzinot šo faktu, daudzi apmeklētāji pieprasījuši atpakaļ ieejas maksu par nepatiesu reklāmu.

Zoodārza vadītāja Huanga norāda, ka suņi ir viena no galvenajām apmeklētāju atrakcijām. Viņa norādījusi, ka zoodārza sauklis jau vēsta, ko šeit varēs apskatīt – "Savādi dzīvnieki un jauku mājdzīvnieku paradīze". "Tie ir čau čau suņi, kas nokrāsoti (kā pandas), jo tā ir daļa no mūsu specialitātes," viņa norādījusi.

Šī nav pirmā reize, kad suņi Ķīnas zoodārzos nokrāsoti, lai atgādinātu pandas vai izskatītos kā citi savvaļas dzīvnieki. Pēdējais šāds gadījums bijis maijā, kad kāds zoodārzs Dzjansu provinces austrumos divus suņus bija nokrāsojis melnbaltus, lai tie līdzinātos pandām. Pēc plašas kritikas zoodārzs savu viltību atzina, lai gan sākumā zoodārza pārstāvji apgalvoja, ka iežogojumā redzamie dzīvnieki ir reta "pandu suņu" šķirne, vēsta "Independent".

Toreiz valsts mediji un sabiedrība kritizēja zoodārzu par sliktu izturēšanos pret suņiem. "Nav smieklīgi krāsot čau čau suņus, lai piesaistītu tūristus," kāds cilvēks paudis savu viedokli platformā "Weibo", kas ir ķīniešu versija sociālajam medijam "X". "Viņu trauslā āda un dabiski biezais kažoks tos padara uzņēmīgus pret ādas slimībām." Taču zoodārza pārstāvji nepiekāpās, norādot, ka krāsvielas tiem nav kaitējušas, turklāt uzstāja, ja cilvēki var krāsot savus matus, kāpēc gan to nevar darīt arī ar suņiem.

2019. gadā kritiku piedzīvoja kāda kafejnīca Čendu pilsētā, jo tā piedāvāja cilvēkiem viņu mājdzīvniekus nokrāsot tā, lai tie izskatītos pēc pandām. Savukārt 2016. gadā tika pieķerts, ka kādā Guandunas zooveikalā tika pārdoti suņi, kas nokrāsoti, lai atgādinātu miniatūrus tīģerus.

Arī citi zoodārzi Ķīnā apsūdzēti par viltotiem dzīvniekiem. Iepriekš suņus zoodārzos mēģināja pasniegt arī kā vilkus vai Āfrikas kaķus. Taču pagājušā gadā jūlijā kāds zoodārzs Džedzjanas provincē noliedza, ka tajā apskatāmais Malajas lācis patiesībā ir vienkārši kostīmā tērpies cilvēks. Eksperti šo noliegumu atspēkoja, taču zoodārza pārstāvji pieturējās pie sava, sakot, ka cilvēks kažokādas tērpā nekādi nevarētu izturēt tik augstu temperatūru vasarā, vēsta "NBC News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!