Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Rudens vēji nes jaunus izaicinājumus un sasniegumus eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai! 20. septembrī svinīgi tika atklāta viņas jaunākā grāmata "The Logic of Poetry. Structure and Poetics of the Latvian Dainas", kas ir angļu valodas versija viņas iepriekšējam pētījumam par dainām. Pasākums norisinājās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un tajā piedalījās kupls sveicēju pulks, kas salīdzināja viņu ar sauli – spēcīgu, spožu un siltu, vēsta žurnāls "Privātā Dzīve".

Grāmatā "The Logic of Poetry. Structure and Poetics of the Latvian Dainas" Vaira Vīķe-Freiberga piedāvā vairāku gadu desmitu starpdisciplināru pētījumu sintēzi par plašā mutvārdu literatūras korpusa – latviešu lirisko tautasdziesmu jeb dainu uzbūvi un poētiku angļu valodā. Mērķis: ar latviešu dainām iepazīstināt arī starptautisko auditoriju.

Atklāšanas svētkos Vīķe-Freiberga dalījās savās sajūtās par grāmatu: "Par to ļoti priecājos. Godīgi sakot, grāmatā ieguldīts liels darbs, jo tie ir gadu garumā veikti pētījumi, kurus esmu rakstījusi, papildinājusi un apkopojusi. Šis ir interesants darbs. Ceru, ka lasītājiem patiks."

Iepriekš šis pētījums tika izdots 2007. gadā franču valodā, bet tagad tas ir pārtulkots angļu valodā. Vīķe-Freiberga uzsvēra, cik svarīga ir viņas ģimenes loma šajā procesā. "PDz" atklāj, ka ar tehniskajiem darbiem viņai palīdzējis vīrs Imants, bet ar tulkošanu un grāmatas rediģēšanu – dēls Kārlis. "Imants visu mūžu man ir gan palīdzējis darbos, gan arī bijis milzīgs atbalsts. Tāpēc šī grāmata ir veltījums manam vīram, kurš šajā pavasarī nosvinēja 90. jubileju".

Imants, ar prieku un lepnumu atskatoties uz šiem gadiem, piebilda: "Esmu pateicīgs par šādu dāvanu. Tā nu ir sanācis, ka šogad, kad atzīmēju savu 90 gadu dzimšanas dienu, klajā laidu pats savu grāmatu "Dari, kas jādara", bet Vaira savas grāmatas atvēršanas svētkus nosvin nedēļā, kad viņai ir vārda diena." Šīs svinības ir ne tikai svētki, bet arī liecība par viņu mīlestību un atbalstu, kas turpinās visu šo gadu gaitā.

Kaut arī sākotnēji grāmatas atvēršanas bija plānota tieši Vairas vārda dienā – 17. septembrī, to nācies pārcelt, jo eksprezidentei bijis jāapmeklē acu ārsts. "Acu apsārtums, kas vēl ir redzams, man ir operācijas dēļ," viņa skaidroja. Imants piebilda: "Vairai tajā dienā izņēma miežagraudu, tāpēc nekā īpašāk todien nevarējām atzīmēt."

Par to, kā pagājusi viņu vasara, un par abu došanos uz Ameriku un Kanādu – lasi "Privātās Dzīves" 39. numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!