Foto: Shutterstock

"Atnāk ar iesnām un prasa ārsta zīmi, lai gan vecāki paši varētu tikt galā. Pagaidām ir tāds "šoka momentiņš" – kolektīvā nesapratne un sašutums, kā tagad rīkoties – vajag vai nevajag skolēnam ārsta zīmi? Un ja nu zīmi neatnesīs un skola neattaisnos kavējumu?" stāsta SIA "Dakteres Spēlītes ārsta prakse" medmāsa Liene Sūna. Pašlaik katra skola vairāk vai mazāk var noteikt, cik dienu semestrī skolēna prombūtni var attaisnot vecāks, bet kad obligāti vajag ārsta zīmi. Kāpēc tā, un vai tas mainīsies?

  • Kādi ir jaunie kavējumu attaisnošanas noteikumi un kā tie radušies?

  • Kā skolas reaģē uz lielāku vecāku iesaisti kavējumu attaisnošanā?

  • Vai skolēni izmanto noteikumus, lai neapmeklētu skolu?

  • Kāpēc daudzi aicina ieviest vienotu sistēmu kavējumu pārvaldīšanai?

  • Kāda ir vecāku un skolu loma atbildīgas apmeklētības nodrošināšanā?

Lasiet pilno rakstu un uzziniet, kā skolas, vecāki un politikas veidotāji mēģina risināt šo sarežģīto situāciju.

Kāda ir situācija skolās?

Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns stāsta, ka līdz šim ir bijusi ļoti disciplinējoša un mehāniska kārtība – jebkura kavēta diena bija jāattaisno – vai nu ar vecāku, vai ārsta zīmi. Vēl attaisnot varēja pati skola, ja, piemēram, skolēns piedalās olimpiādē vai sacensībās. Bet vecāku zīmes bija limitētas – attaisnot varēja apmēram desmit dienas gadā.

"Šogad, pateicoties Veselības ministrijas un ģimenes ārstu aktivitātēm, vecāki izdarīja milzīgu spiedienu uz skolu – panāca, ka no šī mācību gada ārsta zīmi vajag, tikai sākot ar piekto kavējuma dienu (pirms tam vajadzēja jau ar pirmo)." Tas nozīmē – ja vecāks attaisno bērnu pirmās divas dienas, trešajā bērns atnāk uz skolu, bet ceturtajā dienā atkal ir mājās, jo tomēr vēl nejūtas gana ņiprs, ārsta zīmi nevajag. To vajag tikai tad, ja skolēns nav bijis skolā piecas dienas pēc kārtas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!