Foto: Publicitātes foto

Atklājot krūšu veselības mēnesim veltīto kampaņu "Tavu krūšu drošībai", pirmdien, 30. septembrī, pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas svinīgi tiks prezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs, kas visa oktobra laikā ceļos pa Latviju, nodrošinot mamogrāfijas izmeklējumus bez maksas.

Šī "Pupkultūras" iniciatīva plānota, lai pievērstu uzmanību krūts vēža profilaksei, izglītotu sabiedrību par krūšu veselības nozīmi un, pateicoties "Veselības centra 4" un farmācijas uzņēmuma "Novartis" atbalstam, piedāvātu iespēju sievietēm veikt bezmaksas izmeklējumus. Atklāšanas pasākumā piedalīsies mediķi, veselības nozares speciālisti, valsts amatpersonas un pacientu organizācijas, kas vēlreiz uzsvērs savlaicīgas diagnostikas nozīmi. Latvijā bieži vien krūts vēzi atklāj pārāk vēlu – 3. vai 4. stadijā. Tas ir viens no faktoriem, kāpēc 2023. gadā no krūts vēža priekšlaicīgi mūžībā devās 411 sievietes (SPKC dati).

"Pupkultūras" jaunās kampaņas "Tavu krūšu drošībai" pamatā ir atklāsme, ka sievietēm nav pietiekami spēcīgi krūšu drošības protokoli, lai gan iespēja saskarties ar krūts vēzi dzīves laikā ir vienai no astoņām sievietēm. Savukārt lidmašīnās, kur iespēja iekļūt dzīvībai bīstamā situācijā ir tikai vienam no 13 miljoniem, ir skaidri saprotamas drošības instrukcijas. Tādēļ arī tapusi "Krūšu drošības instrukcija", kur krūšu pašpārbaude tiek atrādīta ar stjuartes kustībām. Arī rozā mobilais mamogrāfs veidots kā "Krūšu drošības kontrole", atsaucoties uz stingrajām pārbaudēm, ko veic lidostās pirms pacelšanās.

No 1. oktobra rozā mobilais mamogrāfs kursēs pa Latviju, kampaņas laikā piestājot vairākās pilsētās: Dundagā, Smiltenē, Viesītē, Iecavā un Grobiņā, tādējādi padarot izmeklējumu pieejamu arī sievietēm, kas dzīvo ārpus lielākām pilsētām.

Sievietēm, kuras sasniegušas 40 gadu vecumu, būs iespēja veikt bezmaksas mamogrāfiju. Lai saņemtu šo pakalpojumu bez maksas, nepieciešams iepriekš noformēts ārsta vai speciālista norīkojums.

Sievietēm pēc 50 gadu vecuma, kuras saņēmušas Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli krūts vēža pārbaudei (ar mamogrāfijas metodi), arī ikdienā ir iespēja saņemt bezmaksas izmeklējumus ārpus galvaspilsētas "Veselības centra 4" mobilā mamogrāfa izbraukumos.

Kopš savas dibināšanas 2014. gadā fonds "Rozā vilciens" sniedzis atbalstu vairāk nekā 1000 sievietēm, kuras cīnījušās ar krūts vēzi. Patlaban fonds turpina nodrošināt mūsdienīgu palīdzību, piedāvājot individuālas psihologa un psihoterapeita konsultācijas, kā arī fizioterapijas nodarbības, kas atvieglo ārstēšanās procesu.

Vairāk par kampaņu un iespēju atbalstīt sievietes, kuras skāris krūts vēzis, atradīsi šeit!

Kampaņa tapusi sadarbībā ar "ERGO", "Veselības centrs 4", "Novartis", "Always", "Roche", "TV3 Life", "Delfi", "White Label" un "McCann Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!