Foto: AP/Scanpix/LETA

Japānas tiesa attaisnojusi 88 gadus vecu vīrieti, kurš ir pasaulē visilgāk notiesātais cilvēks uz nāvi. Tiesa konstatēja, ka pret ieslodzīto izmantotie pierādījumi ir safabricēti. Ivao Hakamada, kurš vairāk nekā pusgadsimtu pavadījis cietumā, "gaidot" nāvessodu, 1968. gadā tika atzīts par vainīgu sava priekšnieka, viņa sievas un arī abu pusaugu bērnu nogalināšanā, raksta "BBC".

Nesen viņam tika piešķirta atkārtota lietas izskatīšana, jo pastāvēja aizdomas, ka izmeklētāji, iespējams, mainīja pierādījumus tā, lai šķietami saistītu tos ar Hakamadu. Tas savukārt noveda pie viņa notiesāšanas par četrkāršu slepkavību.

Vairāk nekā pusgadsimtu viņš pavadīja, domājot, ka viņu notiesās uz nāvi. Un tas ir smagi ietekmējis Hakamadas garīgo veselību. Tamdēļ viņš pat nebija spējīgs piedalīties tiesas sēdē 26. septembrī, kurā beidzot tika pasludināts attaisnojošs spriedums.

Hakamadas lieta ir viena no Japānas garākajām un slavenākajām juridiskajām sāgām, un tā ir izraisījusi plašu sabiedrības interesi. Piemēram, tiesas zālē Šidzuokā aptuveni 500 cilvēki stāvēja rindā uz vietām. Kad tika pasludināts spriedums, ka Hakamada ir attaisnots, viņa atbalstītāji ārpus tiesas uzgavilēja, saucot "banzai!", kas, tulkojot no japāņu valodas, nozīmē "urā!"

Hakamada, kurš tika atbrīvots no visām uzklausīšanas sanāksmēm pasliktinātā garīgā stāvokļa dēļ, kopš 2014. gada dzīvo savas 91 gadu vecās māsas Hideko aprūpē. Tas bija laiks, kad viņu atbrīvoja no cietuma un viņam tika piešķirta atkārtota lietas izskatīšana.

Viņš iepriekš ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņa cīņa par taisnību ir kā "cīņa par katru dienu": "Ja jūs domājat, ka nevarat uzvarēt, nav ceļa uz uzvaru."

Pirms ieslodzījuma Hakamada strādāja miso (tradicionāla japāņu garšviela) pārstrādes rūpnīcā, kad 1966. gadā viņa darba devēja, kā arī viņa sievas un divu bērnu līķus atrada viņu mājās Šidzuokā, kur bija plosījies ugunsgrēks. Turklāt visi četri bija sadurti līdz nāvei.

Toreiz varas iestādes apsūdzēja Hakamadu ģimenes slepkavībā, viņu mājas aizdedzināšanā un 200 000 jenu (apmēram 1200 eiro) skaidras naudas nozagšanā. Sākotnēji Hakamada noliedza apsūdzības. Bet pēc tam, kā pats to raksturo, sniedza piespiedu atzīšanos, jo tika piekauts un pratināts pat 12 stundas dienā. 1968. gadā viņš notiesāja par slepkavību un ļaunprātīgu dedzināšanu, un viņam piesprieda nāvessodu.

Juridiskā sāga, kas ilga gadu desmitiem, galu galā pievērsās dažām drēbēm, kas tika atrastas tvertnē ar miso. Šīs drēbes, kas it kā bija notraipītas ar asinīm, tika izmantotas, lai viņam izvirzītu apsūdzību.

Tomēr gadiem ilgi Hakamadas advokāti apgalvoja, ka no drēbēm iegūtais DNS nesakrīt ar viņa, tādējādi radot iespēju, ka tās pieder kādam citam. Advokāti arī norādīja, ka policija varēja safabricēt pierādījumus. Viņu argumenti bija pietiekami, lai pārliecinātu tiesnesi Hiroaki Murajamu, kurš 2014. gadā atzīmēja, ka "apģērbs nepiederēja apsūdzētajam". Tad arī Hakamadu atbrīvoja no cietuma un piešķīra viņam atkārtotu lietas izskatīšanu.

Tomēr tiesvedība bija ilgstoša un vajadzēja visu šo laiku, līdz beidzot pērn sāktu atkārtotu lietas izskatīšanu. Un tikai tagad, 26. septembra rītā, tiesa pasludināja spriedumu. Hakamada tika atzīta par nevainīgu. Līdztekus ASV Japāna ir vienīgā G7 valsts, kas joprojām piemēro nāvessodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!