Foto: Vida Press

Britu supermodele Naomi Kempbela nodibināja "Fashion For Relief" 2005. gadā, lai mazinātu nabadzību. Tomēr izmeklēšanā konstatēts, ka tikai neliela daļa no labdarības organizācijas kopējiem izdevumiem tika novirzīti šādiem mērķiem, vēsta "Euronews".

Naomi Kempbelas dibinātā labdarības organizācija tika atzīta par "slikti pārvaldītu" un ar "neadekvātu finanšu pārvaldību". Tagad Kempbelai piecus gadus ir liegts būt atbildīgajai personai par labdarību Anglijā un Velsā. Kāpēc tā?

Pēc trīs gadus ilgas izmeklēšanas par "Fashion for Relief" finansiālajām darbībām, labdarības komisija, kas reģistrē un arīdzan uzrauga labdarības organizācijas Anglijā un Velsā, pavēstīja, ka Kempbelas organizācijā manītas "vairākas nepareizas rīcības un/vai nesaimnieciskas darbības gadījumi". Vēl secināts, ka vien 8,5 procenti no labdarības organizācijas kopējiem izdevumiem tika novirzīti labdarībai.

Tā vietā tūkstošiem eiro vērtie labdarības līdzekļi esot izmantoti, lai apmaksātu Kempbelas mitināšanos luksusa viesnīcā Kannās, kā arī tērēti spa procedūrām, apkalpošanai numuriņā un pat cigaretēm. Tāpat cita Kempbelas kolēģe, Bianka Helmiha, kura arī bija pilnvarota, tērējusi apmēram 350 tūkstošus eiro par dažādām konsultācijām, norādīja komisija. Taču tas ir labdarības organizācijas konstitūcijas pārkāpums. Viņa tika diskvalificēta no labdarības pilnvarotās amata uz deviņiem gadiem.

Komisija arī atklājusi, ka piecu gadu laikā, sākot no 2016. gada, "Fashion for Relief" no modes skatēm savāca nedaudz mazāk par 5,8 miljoniem eiro, bet tiklīdz tika uzskaitītas pasākumu izmaksas un citi izdevumi, dotācijās partneru labdarības organizācijām tika izmaksāti tikai 467 tūkstoši eiro, vēsta "The Guardian".

54 gadus vecā Kempbela sacīja, ka ir "ļoti nobažījusies" par šādiem konstatējumiem un ka arī no viņas puses tiek veikta izmeklēšana. "Es pat nekontrolēju savu labdarību fondu, nodevu kontroli likumīga darba devēja rokās," viņa teica. "Mēs veicam izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kas un kā (ir noticis). Viss, ko daru, un katrs penijs, ko jebkad esmu savākusi, tiek novirzīts labdarībai."

Labdarības organizācija "Fashion For Relief", kas tika dibināta 2005. gadā pēc viesuļvētras "Katrīna" plosīšanās Ņūorleānā, tika likvidēta un izņemta no labdarības organizāciju reģistra šī gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!