Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 50 gadus kāda Pompejas krāmu tirgotāja mājās pie sienas glabājies īsts dārgums, par kura vērtību ģimene pat neesot nojautusi. Audekls, ko sešdesmitajos gados atradis krāmu tirgonis, karājās viņu viesistabā. Bet nu ģimene atklājusi, ka tas ir Pikaso šedevrs, kura vērtība tagad ir seši miljoni eiro, vēsta "Euronews".

Pompejas krāmu tirgotājs Luidži Lo Rosso uz gleznas savulaik atradis Pablo Pikaso parakstu, un tagad ir apstiprinājies, ka tā tik tiešām ir īsta Pikaso glezna, kurā attēlota Dora Māra, franču dzejnieces un fotogrāfe, kura, starp citu, deviņus gadus bijusi arī Pikaso mīļotā sieviete.

Septembra sākumā eksperti paziņoja, ka "Doras Māras portrets" ir autentisks. Apstiprinājumu sagatavoja Milānas tiesas konsultante, grafoloģe Sinzija Altjēri, taču atklājums publiski kļuva zināms tikai pēdējo dienu laikā.

Taču kā tirgotājs Lo Rosso vispār tika pie ārkārtīgi vērtīgās gleznas? Izrādās, 1962. gadā, tīrot kādu villas pagrabu Kapri salā, vīrietis uzgāja sarullētu audeklu, kurā bija attēlota sašķobījusies sievietes seja. Lai gan paraksts "Pikaso" bija skaidri redzams augšējā kreisajā stūrī, Lo Rosso, kuram tobrīd bija 24 gadi, šis vārds neesot izteicis itin neko. Tomēr gleznu viņš nolēma aizvest mājās un pakarināja to viesistabā. Un tur tā karājās turpmākos 50 gadus.

Tikai 2000. gadu sākumā Lo Rosso vecākais dēls saviem vecākiem norādīja uz milzīgo līdzību starp viņu gleznu viesistabā un Pikaso darbiem, kas attēloti viņa skolas grāmatās. Tā nu viņš sāka prātot, ka tas varētu būt oriģināls. Sākumā gan vecāki ideju spītīgi noraidījuši, bet tā kā līdzība ar kubisma meistara šedevriem bija nenoliedzama, lēnām sāka rasties šaubas, kas noveda pie tā, ka pēdīgi viņi nolēma samaksāt par ekspertīzi.

Pēc daudzām jo daudzām analīzēm, konsultācijām un salīdzinājumiem ar citiem darbiem, negaidīti nāca apstiprinājums. Glezna, kas tapusi ap 20. gadsimta 40. līdz 50. gadiem, varētu būt franču dzejnieces un fotogrāfes Doras Māras portrets.

Lo Rosso ģimenes viesistabas glezna, ko šobrīd tirgoņa dēli tur Milānas glabātavā, novērtēta sešu miljonu eiro vērtībā. Ja darbu atzīs Pikaso fonds (Fundación Picasso), tā vērtība varētu pieaugt līdz pat 12 miljoniem eiro. Pagaidām gan fakts, ka glezna ir ļoti vērtīga, nepadarīs Lo Rosso ģimenes maciņu biezāku, jo, kā stāsta Luidži dēls Andrea Lo Rosso, "glezna nav pārdošanā. Tā ir Lo Rosso ģimenes īpašumā." Arī pēc galējā novērtējuma gleznu nepārdos, jo "tāda bijusi tēva griba, kura vairs nav starp mums," teic Andrea, piebilstot, ka ir apmierināts un laimīgs par neseno atzinumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!