Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais Apvienotās Karalistes premjerministrs Boriss Džonsons apgalvo, ka karalienei Elizabetei II pēdējos dzīves gados tika diagnosticēts kaulu vēzis, vēsta CNN.

Gaidāmajā memuārā "Unleashed" Džonsons sīki izklāstīja savu pēdējo tikšanos ar nelaiķi Elizabetei II Balmoralas pilī 2022. gada septembrī – tikai dažas dienas pirms viņas nāves, lai oficiāli atkāptos no amata. Kopš tā laika ir notikušas spraigas spekulācijas par to, kā tieši viņa aizgājusi mūžībā.

"Es jau gadu vai ilgāk zināju, ka viņai ir kāds kaula vēža paveids. Viņas ārsti bija noraizējušies, ka jebkurā brīdī viņai varētu būt strauja (veselības) lejupslīde," viņš rakstīja memuāra fragmentā, kas grāmatu plauktos nonāks 10. oktobrī.

Pirms viņu tikšanās Džonsons apgalvoja, ka karalienes privātais sekretārs Edvards Jangs viņu brīdināja, – karalienes veselība "vasaras laikā ir nedaudz pasliktinājusies".

Domājot par pēdējo reizi, kad abi sēdēja kopā karalienes viesistabā, Džonsons sacīja, ka saprot Janga brīdinājumu. "Viņa šķita bāla un vairāk salīkusi, un viņai uz rokām un plaukstu locītavām bija tumši zilumi, iespējams, no pilieniem vai injekcijām," viņš rakstīja. "Bet viņas prātu slimība nebija skārusi, un laiku pa laikam mūsu sarunā viņā joprojām pazibēja lieliskais, baltais smaids, kas pēkšņi uzlaboja garastāvokli visā tā skaistumā."

"Viņa izstaroja tādu apkalpošanas ētiku, pacietību un līderību, ka tiešām varēja just, – vajadzības gadījumā nomirtu viņas dēļ," viņš turpināja. "Dažiem cilvēkiem tas var izklausīties nežēlīgi (un daudziem citiem pilnīgi acīmredzami), taču šī lojalitāte, lai arī cik primitīva varētu šķist, joprojām ir mūsu sistēmas pamatā."

Džonsona stāstījums ir pirmā publiskā norāde, ko sniegusi bijušais augsta ranga valdības ierēdnis par to, kāds varētu būt karalienes nāves cēlonis. Viņas miršanas apliecībā norādīts, ka tas ir "vecums". Viņš gan nav pirmais premjerministrs, kurš autobiogrāfijā apcer savu dzīvi, amatā pavadīto laiku un mijiedarbību ar karalieni. Arī bijušie Lielbritānijas līderi Tonijs Blērs, Gordons Brauns un Deivids Kamerons to darīja, taču atšķirība ir tāda, ka viņi to aprakstīja vispārīgi, ne ar tik spilgtām detaļām kā Džonsons, raksta CNN.

Karaliene Elizabete II nekad publiski nedalījās ar privātām medicīniskām detaļām. Karaliskās ģimenes palīgi joprojām apgalvo, ka ģimenes locekļiem ir tādas pašas tiesības uz medicīnisko privātumu kā jebkuram citam cilvēkam. Toties Karalis Čārlzs III un Velsas princese Katrīna gan ir bijuši atvērtāki par savu veselību. Abi ir dalījušies informācijā par vēža diagnozēm un atveseļošanos.

Bekingemas pilī ir politika nekomentēt grāmatas, kas izdotas par karalisko ģimeni. Tamdēļ tā arī nav apstiprinājusi vai noliegusi Džonsona apgalvojumus, skaidro CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!