Foto: Shutterstock

No oktobra stājies spēkā jauns regulējums par zobu labošanu bērniem. Visiem, kas vecāki par 12 gadiem, tagad būs nepieciešams psihiatra atzinums, lai labotu zobus vispārējā anestēzijā. Tikmēr bērnu zobārsti nākuši klajā ar jaunu iniciatīvu – iekļaut valsts apmaksāto pakalpojumu grozā arī smieklu gāzi. Tādējādi varētu samazināties to gadījumu skaits, kad bērniem zobi tiek laboti vispārējā narkozē, kura ir daudz nesaudzīgāka mazā pacienta veselībai, kā arī daudz dārgāka valstij, vēsta TV kanāla 360 raidījums "360 ZIŅneši".

Dentofobija jeb bailes no zobārsta apmeklējuma un zobu ārstēšanas ir visai izplatītas bērnu vidū. Starptautiskie pētījumi liecina, ka kopumā dentofobija ir raksturīga no 10 līdz 50 procentiem sabiedrības. Konkrēti par Latviju datu nav, bet skolas zobārstu pieredze daudziem pieaugušajiem joprojām ir sāpīga. Un, ja vecāks baidās no zobārsta, tas visbiežāk tiek nodots arī bērnam.

"Valstij smieklu gāze ilgtermiņā izmaksā lētāk, tā ir daudz pieejamāka arī reģionālajās klīnikās, nekā vispārējā narkoze. Jo, pirmkārt, nav vajadzīga anesteziologa klātbūtne, pietiek ar apmācītu zobārstu un asistentu. Šī aparatūra ir lētāka, līdz ar to nebūs tik daudz vajadzību arī reģionos sūtīt šos bērnus uz vispārējo narkozi," stāsta bērnu zobārste Līga Kroniņa.

Cer, ka smieklu gāze varētu samazināt to pacientu skaitu, kam dentofobijas dēļ zobus labo zem vispārējas narkozes. Tā ir visai nesaudzīga pret bērna organismu, turklāt piecreiz dārgāka par smieklu gāzi.

Tiek vēstīts, ka no oktobra stājies spēkā jauns regulējums saistībā ar vispārējas narkozes pielietošanu dentofobijas gadījumā. Lai bērnam zobus varētu labot pilnā narkozē, būs nepieciešams psihiatra atzinums no 12 gadu vecuma, nevis no septiņiem gadiem, kā tas bija līdz šim. Taču gadījumos, kad ir jālabo vairāki zobi uzreiz, ir akūts iekaisums, jāveic sarežģītas manipulācijas, vai bērns ir pavisam maziņš, joprojām tiks pielietota vispārēja narkoze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!