Foto: Midjourney/DELFI

Jautājums: Esmu zaudējusi māti un esmu vienīgā mantiniece. Kas notiek ar viņas pensijas 2. līmeņa uzkrājumu? Nezinu, vai viņa pirms nāves ir veikusi kādas atzīmes par šī uzkrājuma nodošanu. Kā varu to uzzināt? Vai šo uzkrājumu ir iespējams saņemt man kā mantiniecei?

Atbildi sniedz Latvijas zvērināta notāre Gita Rubīna.

Valsts fondēto pensiju likums paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra fondēto pensiju shēmas dalībniekam (jeb pensiju 2. līmeņa dalībniekam) ir tiesības izvēlēties, kā tiks izmantots viņa fondētās pensijas kapitāls (jeb pensiju 2. līmeņa uzkrājums), ja persona nomirst pirms vecuma pensijas pieprasīšanas (tai skaitā priekšlaicīgi) dienas.

Jūs varat mantot savas mātes pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu, ievērojot nosacījumus, ka:

  • viņa bija pensiju 2. līmeņa dalībniece;

  • viņa ir mirusi pirms vecuma pensijas pieprasīšanas;

  • viņa ir izdarījusi izvēli, iesniedzot iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) savu pensijas 2. līmeņa uzkrājumu nodot mantojumā Civillikumā noteiktajā kārtībā;

  • viņas pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls viņas nāves dienā sasniedz 35 % no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra, kāds noteikts Valsts sociālo pabalstu likumā (no 2023. gada 1. jūlija – 43,75 eiro).

Šo nosacījumu izpildes gadījumā jūsu mātes pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls tiks iekļauts kopējā mantojamās mantas sastāvā, un to varēs mantot Civillikumā noteiktajā kārtībā.

Ja jūsu māte nav izdarījusi izvēli vai ja viņas pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls viņas nāves dienā nesasniedz 35 % no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra, viņas pensijas kapitālu ieskaitīs valsts pensiju speciālajā budžetā, un tas nozīmē, ka to nevarēs mantot vai pievienot citas personas pensiju 2. līmeņa kapitālam.

Jūsu mātei valsts piešķirto vecuma pensiju ieskaitīs valsts pensiju speciālajā budžetā arī tad, ja viņa bija izdarījusi izvēli, taču nodzīvoja līdz pensijai un nomira pēc vecuma pensijas pieprasīšanas.

Savukārt, ja jūsu māte izdarījusi izvēli pievienot savu uzkrāto pensijas kapitālu citas personas pensiju 2. līmeņa kapitālam, tad viņas norādītā persona, kas būs saņēmusi pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu, to varēs izmantot, sasniedzot valstī noteikto pensijas vecumu un pieprasot valsts vecuma pensiju. Norādītajai personai ir jābūt pensiju 2. līmeņa dalībniekam. Ja norādītā persona nebūs pensiju 2. līmeņa dalībnieks, VSAA nebūs iespējas mirušā uzkrāto kapitālu pievienot norādītās personas pensiju 2. līmeņa kapitālam. Šādā gadījumā mirušā uzkrātais kapitāls tiks nodots mantošanai Civillikumā noteiktajā kārtībā. Personas izvēle savu uzkrāto pensijas kapitālu pievienot citas personas pensiju 2. līmeņa kapitālam nav saistīta ar mantošanu Civillikuma izpratnē.

Ja jūsu mātes uzkrātais pensijas 2. līmeņa kapitāls būs mantojams, jūs varēsiet to uzzināt pie zvērināta notāra, uzsākot kārtot mantojuma lietu, kā arī varēsiet izvēlēties, vai saņemt to kā pārskaitījumu bankas kontā, vai pievienot to savam pensiju 2. līmeņa kapitālam. Par jūsu izvēli notārs pēc mantojuma apliecības izsniegšanas elektroniski informēs VSAA.

Pēc tam, kad zvērināts notārs būs izsniedzis mantiniekam/-iem mantojuma apliecību un nosūtījis VSAA informāciju, VSAA aprēķinās mantiniekam/-iem pienākošos summu, kas veidojas šādi:

  • 80 % no pensiju 2. līmeņa kapitāla, kas uzkrāts līdz 2019. gada 31. decembrim; (pārējos 20% VSAA pārskaitīs valsts pensiju speciālajā budžetā un izmantos pensiju izmaksai esošajiem pensionāriem);

  • 100% no pensiju 2. līmeņa kapitāla, kas uzkrāts no 2020. gada 1. janvāra.

Jāņem vērā, ka gadījumā, ja mirušai personai ir parāds, ko veido valsts budžetam neatmaksāta VSAA pakalpojuma vai pakalpojumu pārmaksa, VSAA šo parādu ieturēs. Ja mantinieks izvēlas saņemt uzkrājumu ar pārskaitījumu, no šīs summas tiek ieturēts arī iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Plašāka informācija par pensiju 2. līmeņa mantošanas iespējām pieejama interneta vietnē www.vsaa.gov.lv. Lai saņemtu zvērināta notāra pakalpojumus vai juridisku konsultāciju, aicinām vērsties pie kāda no notāriem, izmantojot Latvijas Zvērinātu notāru padomes interaktīvo karti: https://www.latvijasnotars.lv/notaries_map

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!