Foto: AP/Scanpix/LETA

Aļaskā ir sācies ikgadējais Resno lāču nedēļas (Fat Bear Week) konkurss, taču svinības ir ieguvušas tumšu pieskaņu – tikai dažas dienas iepriekš viens no konkursa dalībniekiem krita cīņā ar sāncensi.

Kā ziņo BBC, šā gada konkursa sākums aizkavējās par vienu dienu pēc tam, kad pirmdien lāča tēviņš nogalinājis lāča mātīti. Lācis Nr. 469 uzbruka un nogalināja lāci Nr. 402 pirmdienas rītā pie Bruksas upes Aļaskas parkā, teikts Nacionālā parka dienesta paziņojumā, pārceļot atklāšanas dienu.

Uzbrukums un tam sekojošā nogalināšana tika iemūžināta tiešraidē tīmekļa kamerās, kas tika uzstādītas parkā, gaidot konkursu. Uzreiz nebija skaidrs, kas izraisīja šo incidentu. "Nacionālie parki, piemēram, Katmai sargā ne tikai dabas brīnumus, bet arī skarbo realitāti," parka dienesta paziņojumā sacīja pārstāvis Mets Džonsons. "Katrs tīmekļa kamerās redzētais lācis sacenšas ar citiem, lai izdzīvotu."

Konkurss, kas aizsākās pirms desmit gadiem, ļauj skatītājiem izvēlēties savu iecienītāko brūno lāci pēc tam, kad dzīvnieki ir uzbarojošies, ēdot lašus, lai dotos uz ziemas guļu.

Balsotāji var izvēlēties starp duci pretendentu, kas dzīvo Aļaskas Katmai nacionālajā parkā, uz treknā lāča kroni. Balsošana notiek septiņas dienas, un kulminācija ir Resnā Lāča otrdiena, kad viens lācis tiek kronēts par sezonas resnāko.

"Cilvēki var balsot, izmantojot jebkādus kritērijus, ko viņi uzskata par piemērotiem," paziņoja Nacionālā parka dienests. "Galu galā, viens lācis valdīs." Tomēr tiek mudināts vēlētājus "balsot par lāci, kurš, jūsuprāt, vislabāk raksturo brūno lāču resnumu un panākumus".

Pēdējo 10 gadu laikā konkurss no vienas dienas pasākuma ar 1700 balsojumiem ir kļuvis par nedēļu ilgu svētku pasākumu visā pasaulē. 2023. gadā tika saņemti gandrīz 1,4 miljoni balsu no vairāk nekā 100 valstīm.

Fani var balsot "Explore.org" tīmekļa vietnē katru dienu septiņu dienu laikā.

Uzvarētājs tiks paziņots 8. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!