Foto: BERRE

Lai gan Nils Ģēvele ar komandu prestižā pavāru konkursa "Bocuse d’Or" Eiropas atlasē šopavasar izcīnīja 12. vietu, žūrija, atzīstot Latvijas progresu gastronomijā, piešķīrusi Latvijas komandai īpašo biļeti startam pasaules finālā.

Šefpavāra Pola Bokuza vārdā nosauktais konkurss "Bocuse d’Or", kas tiek dēvēts par pavāru olimpiādi, notiek ik pēc diviem gadiem kopš 1987. gada. Konkursa prestižam pieaugot, tika ieviestas kontinentālās atlases, un 2008. gadā "Bocuse d’Or" pirmo reizi notika arī Eiropā. Eiropas atlasē tiek izvēlētas desmit komandas, kas tālāk sacenšas pasaules finālā.

2024. gads bija trešā reize, kad Latvijas labākie pavāri guva iespēju piedalīties prestižajā konkursā "Bocuse d'Or". Eiropas konkurencē, kas norisinājās 19. un 20. martā, Latvijas komanda izcīnīja augsto 12. vietu. Lai gan cīņa bija par vietu starp pirmajām 10 komandām, kuras kvalificējas pasaules finālam, konkursa žūrija piešķīra Latvijai īpašo ceļazīmi dalībai. Latvijas komanda sacentīsies pasaules finālā 2025. gada 26. un 27. janvārī.

Jau vēstīts, ka, uzvarot "Bocuse d’Or Latvija" 2023. gada atlasē, Latviju Eiropas atlasē Tronheimā pārstāvēja (vairāk par konkursa norisi lasi te) restorāna "Ferma" šefpavārs, Restorānu servisa skolas meistarklašu pasniedzējs Nils Ģēvele. Ar viņu kopā bija "commis" jeb pavāra palīdze Agate Batraga un trenere Svetlana Riškova. Žūrijā Latviju pārstāvēja iepriekšējo gadu Latvijas atlases kandidāts Dinārs Zvidriņš.

Foto: Kārlis Dambrāns/ DELFI

Komandai konkursā "Bocuse d’Or" bija jāizpilda divi uzdevumi, un, lai tiem sagatavotos, bija paredzēti četri mēneši (kā tas notika, vairāk lasi te). Norādītajā piecu stundu un 35 minūšu laikā jāpagatavo viens pamata ēdiens un viens ēdiens uz paplātes. Rīkotājvalsts, šogad Norvēģija, konkursa nolikumā bija norādījusi savam reģionam īpašas izejvielas, kam bija jākļūst par ēdienu galvenajām sastāvdaļām. Izstrādātās receptes kopā ar vizuālajām skicēm bija jāiesniedz organizatoriem divas nedēļas pirms konkursa norises. Šķīvja uzdevumā bija jāizmanto ziemeļbrieža gaļa, kas jāpasniedz kopā ar akvavitu – Norvēģijas brendiju ar anīsa garšu.

Otram ēdienam, kas tiek dēvēts par paplātes uzdevumu, bija jābūt melnajai mencai (Skrei), kaltētai mencai un jūras ķemmītēm. Šim ēdienam tiek veidota pat speciāla paplāte, uz kuras ēdienu servē kā mākslas darbu. Šī tradīcija ir unikāla un prasa ne tikai pavāru, bet arī citu mākslinieku iesaisti.

Pavāru olimpiādes fināls notiks 2025. gada 26. un 27. janvārī Lionā, Francijā. Tajā sacentīsies 20 komandas no visas pasaules, un katru dienu startēs desmit valstu komandas. Pavāriem ēdiena pagatavošanai būs dotas piecas stundas un 35 minūtes, kuru laikā tiks vērtēta ne tikai ēdiena garša, bet arī darba tehnika. Par galvenajiem Latvijas komandas konkurentiem tiek uzskatītas Skandināvijas valstis, ASV un Francija, kas tradicionāli dominē šajās sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!