Foto: AP/Scanpix/LETA

2024. gada Resno lāču nedēļas fināls izvērtās par spraigu revanšu starp diviem iepriekšējo gadu konkurentiem – lāču māti Grēzeri un tēviņu Čanku. Grēzere, kura triumfēja arī 2023. gada konkursā, šogad atkal no jauna nostiprināja savu pozīciju, iegūstot vispopulārākā resnā lāča titulu un turpinot valdīt Aļaskas Katmai nacionālajā parkā. Resno lāču nedēļas, kas šogad atzīmēja savu 10 gadu jubileju, galvenais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību Aļaskas savvaļas brūnajiem lāčiem.

Tātad – aizraujošā un personiskā revanša cīņā lāči ar parka identifikācijas Nr. 128 (Grēzere) un Nr. 32 (Čanks) atkal tikās 2024. gada Resno lāču nedēļas (Fat Bear Week) konkursa finālā. Arī 2023. gadā šī 20 gadus vecā brūno lāču mātīte finļā pārspēja Čanku un tika kronēta par neapšaubāmu Aļaskas Katmai nacionālā parka un rezervāta karalieni.

Lai gan cilvēkiem patīk lasīt un balsot par jaukajiem brūnajiem lāčiem un skatīties tos tiešraidē, šis gads sniedza pavisam jaunu ieskatu viņu mežonīgajā un nereti skarbajā dzīvē. Šī gada konkursa finālam tika pievienots papildu saspringums, jo jūlija beigās abu sācenšu soļi krustojās un sekas bija letālas.

Svarīgāka par izskatu ir Grēzeres lāču mātes loma. Viņa ir izaudzinājusi jau trīs lācēnus. Tomēr nejaušības un sāncenšu nodomi reizēm iejaucas lāču mātes dzīvē. Jūlijas beigās, mācot saviem diviem mazuļiem makšķerēt, Grēzere piedzīvoja traģisku notikumu, kad mazuļi pārkrita pāri ūdenskrituma malai strauji plūstošajā Brūksas upes straumē. Straume aiznesa mazuļus tieši uz vietu, kur medīja Čanks – nacionālā parka dominējošais tēviņš.

Kā tas dažkārt notiek ar lielajiem lāču tēviņiem, Čanks lāc]eniem uzbruka. Taču, kā jau lāču mātēm raksturīgi, Grēzere nekavējoties devās aizstāvēt savus mazuļus. Diemžēl Čankam izdevās ievainot vienu lācēnu, kurš vēlāk no gūtajiem ievainojumiem nomira.

Neskatoties uz šo bēdīgo notikumu, Grēzere spēja piesaistīt skatītāju uzmanību un iegūt augstāko vērtējumu. Viņa vairāk nekā divas reizes pārsniedza Čanka balsu skaitu, iegūstot 71 248 balsis, salīdzinot ar 30 468 balsīm, ko ieguva viņas sāncensis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!