Foto: Shutterstock

Kopš šī mācību gada sākuma Latvijas skolās ir spēkā jauna vērtēšanas sistēma: tagad ir četru veidu un dažādu "svaru" atzīmes. Gada atzīmi veidos summatīvie vērtējumi par pārbaudes darbiem, ko skolēni pārrakstīt nevarēs. Sistēmas autors, Rīgas 72. vidusskolas direktors Pāvels Pestovs, ir pārliecināts, ka šāda pieeja stimulē skolēnus mācīties visu gadu. Piemēram, Igaunijā skolām ir dota brīva izvēle. Ehtes humanitārās ģimnāzijas pedagoģe Marika Kransivera uzskata, ka liegums pārrakstīt pārbaudes darbus, lai uzlabotu rezultātu, ir līdzvērtīgs uzskatam: "Mēs negribam, lai tu kļūtu gudrāks." Skaidrojam vēlreiz, kā darbojas jaunā skolēnu vērtēšanas sistēma.

Jaunās vērtēšanas sistēmas ieviešana Latvijā vairākas reizes tika atlikta. Tostarp tika skatīta kādas Rīgas vidusskolas audzēkņu pieteiktā iniciatīva: jaunieši "Manabalss.lv" dažu nedēļu laikā bija savākuši vairāk nekā 12 tūkstošus iedzīvotāju balsu par to, lai skolēns katrā mācību priekšmetā drīkstētu uzlabot vairāk par vienu atzīmi. Skolēni uzsvēra, ka tas viņiem radot lielākus pārdzīvojumus un satraukumu, kā arī nepalīdz kļūt motivētākiem.

Galu galā, ja vēl pērn pamatskolas un vidējās izglītības iestādes uz jauno sistēmu drīkstēja pāriet pilnībā vai daļēji pēc brīvprātības principa (dažviet tā arī notika), tad no šī mācību gada tas ir obligāti. Tagad skolēniem ir četru veidu vērtējumi, katram no tiem savs svars. Atsevišķi var tikt vērtēta skolēna uzvedība.

Pārbaudes darbus pārrakstīt vairs nedrīkst. Ja audzēknis uzstāj, ka saņemtais vērtējums nav objektīvs un ir nepietiekams, un vēlas uzlabot gala atzīmi, pedagogam jānodrošina skolēnam papildu iespējas demonstrēt sniegumu, mācību gada beigās nokārtojot pārbaudes darbu par visām mācību gada laikā apgūtajām tēmām. Taču arī tad, veicot korekciju, vērā tiks ņemta arī gala atzīme.

Tas nozīmē, ka no nākamā gada skolēniem vispārizglītojošajās skolās vairs nebūs iespējas pārrakstīt katru pārbaudes darbu, kurā iegūtais vērtējums bija nepietiekams vai neapmierināja, bet tā vietā mācību gada izskaņā varēs kārtot kombinēto pārbaudes darbu par visu mācību gada vielu, tādējādi pierādot progresu vielas apguvē un saņemot labāku atzīmi.

Kā jaunā sistēma darbojas?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!