Foto: Midjourney/DELFI

Pēc pagājušā mācību gada centralizētajiem eksāmeniem apstrīdēti vairāk nekā 2000 vērtējumi. Apelācijas tika skatītas līdz 11. septembrim. Lielākoties rezultāti koriģēti pavisam nedaudz, taču 61 gadījumā vērtējuma labojumi mainījuši skolēnu nākotni – viens apelācijas iesniedzējs nepalika uz otro gadu 9. klasē, pārējie saņēma vidējās izglītības atestātu. Tomēr jaunieši ir zaudējuši daudz laika, lai iestātos vēlamajā vidusskolā vai augstskolā. Skaidrojam, ar ko saistīta vērtējumu uzlabošana (vai pazemināšana) pēc apelācijas, kuros eksāmenos bija visvairāk apstrīdētu rezultātu un kā izvairīties no laika zaudēšanas.

Skola nepietiekami augstu novērtēja (vai pārvērtēja) mutisko daļu. Ievadot informāciju sistēmā, notika kļūme... Trāpījās nepieredzējis vērtētājs... Iesniedza nepareizo lapu... Atsevišķos gadījumos no kļūdaina valsts eksāmena vērtējuma absolvents var izvairīties pats (jābūt uzmanīgam!), citos gadījumos – vienkārši nepaveicās, jo kļūdījies kāds cits. Un tad vienīgā cerība, kā atjaunot taisnīgumu, – apelācija Valsts izglītības satura centrā (VISC). Atbilstoši likumam to var skatīt ne ilgāk par vienu mēnesi.

"Delfi" jau pērn vēstīja par sarežģīto situāciju ar apelācijām. Iepriekšējā mācību gadā iesniegumu vērtējuma pārskatīšanai bija deviņas reizes vairāk nekā gadu pirms tam. Galu galā, minimālā vērtējuma slieksnis, lai eksāmeni būtu nokārtoti, bija pacelts no pieciem uz 10 procentiem, kā arī būtiski mainīta eksāmena formula. "Delfi" redakcijā vērsās vairāku skolēnu vecāki, kas bija sašutuši – ilgā apelācijas procesa dēļ bērni zaudēja vietas vidusskolās, savukārt vidusskolas beidzēji nepaguva iesniegt dokumentus ārvalstu augstskolās.

Izglītības ministrija savas kļūdas ir atzinusi, ministre Anda Čakša solīja pilnveidot sistēmu. Galu galā tiem, kuri apelācijas iesniedza pareizi un drīz, tās tika izskatīts divu nedēļu laikā.

Šogad iesniegto apelāciju skaits dubultojies: 438 (0,8 % no kopējā eksāmenu darbu skaita) – 9. klasēs, 1618 (2,7 % no kopējā eksāmenu darbu skaita) – 12. klasēs. Bija tādi, kas atbildi saņēma drīzāk, tomēr daudziem jauniešiem vasaru nācās pavadīt, krietni nervozējot un nezinot, vai viņi saņems atestātu par skolas beigšanu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!