Foto: Māris Morkāns

Dzejnieks Reinis Runcis šoruden atkal ir spiests vērsties pie līdzcilvēkiem, lūdzot ziedot viņa aprūpētāju darbam. Vīrietis ir gandrīz paralizēts un pilnībā atkarīgs no citiem. Nelaime ar viņu notika pirms 22 gadiem. Kamēr klātesoša bija Reiņa māte, dzīve bija kaut par gramiņu vieglāka, taču 2022. gada pirmajās stundās – pēc pēdējo salūtu zalvēm – viņa devās mūžībā. Tagad Reinim sava dzīve jāorganizē vienam, un viņš jau sen ir pateicis kategorisku nē ievietošanai pansionātā.

Kā savā feisbuka kontā raksta Reinis: "22 gadus esmu paralizēts un visu šo laiku cenšos savu neapslāpējamo gribu dzīvot pārvēst koncentrētā dzejas un enerģijas kokteilī. Tas materializējies trīs grāmatās un publikācijās. Tāpat cenšos noturēties mājās, neskatoties uz to, ka pirms diviem gadiem zaudēju tuvāko cilvēku Māti."

"Reinim bija vien 28 gadi, kad viņa dzīvi uz visiem laikiem pārvērta traģisks auto negadījums. Iepriekšējā vakarā bija lijis lietus, naktī uzsala. No rīta ceļu klāja mazas sniegpārslas, bet zem tām – melnais ledus. Mašīna, ar kuru ikdienas gaitās devās Reinis, saslīdēja, kūleņoja un atsitās pret milzīgu akmeni tieši ar to vietu, kur sēdēja Reinis. Tajā agrajā rudens rītā uz ceļa pie Cēsīm palika Reiņa ieceres un sapņi – par studijām, par laimīgu ģimenes dzīvi ar bērnu pulciņu, par ceļojumiem, kalniem un iespēju skatīt zemi no putna lidojuma.

Tas notika pirms 22 gadiem. Kopš tās dienas Reinis pasauli uzlūko no guļus stāvokļa, viņa rokām nav satvēriena, viņš nespēj pagriezties, pakustināt kājas, pats paēst, taču viņš raksta dzeju un ir izdoti trīs viņa dzejas krājumi. Reinis visus šos gadus pavada savā dzīvoklī un ir saorganizējis sev aprūpētāju komandu, jo ir kategoriski pret pārcelšanos uz pansionātu. Liels palīgs bija Reiņa mamma, taču nu vairākus gadus kā viņa ir mirusi. Reinis tagad dzīvo viens un ir atkarīgs no līdzcilvēku labvēlības un atbalsta. Reinis aktīvi komunicē un publicē savu dzeju sociālajos tīklos, kur viņu atbalsta ar ziedojumiem, kas nosedz daļu no aprūpētāju izmaksām. Taču ar to nepietiek, jo vajadzīgi vairāki aprūpētāji.

Jau vairākus gadus Reini aprūpē Marija. Par šo darbu "Ziedot.lv" maksāja no akcijā "Stiprini Stipros" saziedotajiem līdzekļiem. Taču, lai Marija turpinātu darbu, ir nepieciešama palīdzība, ik mēnesi ir nepieciešami 700 eiro, ietverot nodokļus, gadā kopā 8400 eiro. Marija aprūpē Reini 100 stundas mēnesī un tās nav tikai higiēnas procedūras. Reinim ir nepieciešama regulāra pozu maiņa, izvingrināšana un pozicionēšana, lai novērstu izgulējumu rašanos un sāpes, gaidot nākamo ķermeņa pozu maiņu. Viņa pagatavo ēst, pabaro, saģērbj, izved pastaigā. Tas viss kopā prasa ne tikai laiku, bet arī prasmes, spēku un izturību, ko Marija ir pierādījusi, palīdzot Reinim, daudzu gadu garumā," tā par Reini vēsta ieraksts "Ziedot.lv" mājaslapā.

Ziedot Reinim var šeit – "Ziedot.lv" platformā.

Kā jau minēts ziedojuma projekta aprakstā, Reiņa aprūpei iepriekš tika sarūpēti līdzekļi no portāla Delfi" akcijā "Stiprini stipros" saziedotās naudas, un par vīrieša gribasspēku dzīvot, filozofiskajām domām esam rakstījuši vairākkārt.

Kā noprotams no Reiņa ierakstiem feisbukā, viņam septembrī apritēja 50 gadu: "Šodien apaļa dzimšanas diena, tik dažādas krāsas vienlaicīgi. Draud manis pavisam nopietna finansiāla izspārdīšana no dzīves. Dzīves, kuru tomēr trakoti mīlu un vēl jau jāizdod grāmata angliski, vēl 1000 lietas un lietiņas prasa realizāciju. Daudz piedzīvots un kopā ņemot – bija tā vērts. Labais ir bijis vairāk, tikai bieži tā labi noslēpies. Jūsu atbalsts vien ir tik daudz licis aizdomāties.(...) Citādi daru tālāk savas runča aktualitātes un elpoju mierīgi, ko arī novēlu jums visiem."

Foto: Māris Morkāns

Reinis vēsta, ka viņa aprūpi nodrošina divas dienas māsiņas (medmāsas) un divas vakara. Dienas māsiņas viņš apmaksājot no privāti saņemtiem ziedojumiem, kas esot lielākā daļa izdevumu. Vienu vakara māsiņu viņš apmaksājot no sava darba un invaliditātes pensijas. "Otrai vakara māsiņai oficiāli algu maksā "Ziedot.lv" un pārsvarā tie ir juridisku personu ziedojumi, kas šobrīd izskatās traki, tādēļ aicinu padot šo ziņu iespējami tālāk. Ņemot vērā arī to, ka pirms gada septembrī atbalstam sarūkot uz pusi, iebraucu lielos mīnusos, un šogad atkal veidojas līdzīga situācija, tāpat atbalsts bez lielas publiskas eksplodēšanas rūk katru mēnesi, tagad ir pienācis tāds diezgan ļoti izšķirošs brīdis.

Pats es turpinu strādāt internetā, cik nu veselība ļauj, un rokas klēpī salicis brīnumputnu negaidu. Joprojām meklēju cilvēku, kas tiešām redz vērtību tajā, ko rakstu, un uzņemtos profesionāli menedžēt un izplatīt ārzemēs manu dzejas izlasi angļu valodā.

Vislielākā sirsnībā paldies un gaišu veiksmi arī tiem, kam neesmu pa prātam. No manas puses ir tikai neuzbāzīgs sirsnīgs aicinājums un liela, dziļa mīlestība pret šo mežonīgo puķi – dzīvi. Visiem, visiem siltu rudeni! Paldies! Veiksmi jums visiem un smaidu, skatienā un sirdī!

Reini var atbalstīt arī šādi: LV82HABA0551011504293 – privātpersonām (fiziskām personām).

Dzejas rindas, kas septembrī publiskotas viņa feisbuka kontā:

speros uz priekšu

ne visai bet sanāk

lai arī tev

sanāk

viesi kad vajag

un draugi

kad vajag nē

dzimenē

un ja krist tad zemē

apsolītajā

lai izurbtos pusē otrajā

atkal ārā

un priekšu uzsperties

turpinātu

lai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!