Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Jau 19. reizi ķirbju audzēšanas entuziastiem bija iespēja padižoties ar sava dārza lepnumu Latvijas lielākā ķirbja čempionātā. Šogad pasākums pirmo reizi notika pašā Rīgas centrā – pie Vērmanes dārza skatuves, kur kopā ar Latvijas vadošajiem spēkavīriem tika noskaidrots šī gada rudens ražas līderis. Un uzvaras laurus plūca Luīzas Neimanes lolotais ķirbis no Kuldīgas novada. Tā svars sasniedza 443 kilogramus, bet apkārtmērs – 4,02x3,40 metrus.

Jau 19. reizi čempionātā piedalījās audzētāji no visas Latvijas – par līdera titulu sacentās ķirbji, kuri auguši Kuldīgas, Ādažu un Dobeles novados. Luīzas audzētie ķirbji jau iepriekš plūkuši laurus šajā konkursā. Piemēram, līdz šim čempionāta vēsturē Latvijā smagākais ķirbis ir svēris 574 kilogramus, un šo rekordista titulu 2018. gadā ieguva tieši Luīzas rudens dižoga, ko arī izaudzēja Kuldīgas novadā. Bet 2022. gadā viņa izaudzēja 351 kilogramus smagu milzeni, tā izcīnot godalgoto pirmo vietu.

Šogad otro vietu ieguva Gundega Neimane ar 260 kilogramu smagu milzeni, bet trešajā vietā ierindojās Ingrīda Kuzmicka, kas varēja lepoties ar 265 kilogramu smagu ķirbi.

Pasākuma laikā ne tikai noskaidroja šī gada vērienīgāko ķirbi, bet arī bija iespēja vērot, kā brangās dižogas pārtop par mākslas darbiem "Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas" skolēnu un tēlnieces Agneses Rudzītes-Kirillovas pavadībā.

Papildu tam apmeklētājiem bija iespēja baudīt Latvijas vietējo ražotāju – "Dimdiņi", "Fazer Latvija" un "Gaļas nams Ādaži" – sarūpētos gardumus un piedalīties dažādās aktivitātēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!