27. janvārī Latvijas labākie pavāri piedalīsies "Bocuse d’Or" fināla konkursā, kurā sacentīsies 24 valstis Lionā, Francijā. Gatavojoties šim prestižajam pasākumam, trīs mēnešu laikā tiek izstrādāta ēdienkarte un dekoratīvie pasniegšanas risinājumi, stingri ievērojot organizatoru noteiktās izejvielas, laika ierobežojumus.
"Bocuse d’Or" ir pasaules pavāru čempionāts jeb pavāru olimpiāde, kas notiek reizi divos gados. Šis prestižais konkurss, nosaukts šefpavāra Pola Bokuza vārdā, norisinās kopš 1987. gada. Laikam ejot un pieaugot dalībvalstu skaitam, tika ieviestas kontinentālās atlases. "Bocuse d’Or Eiropa" pirmo reizi notika 2008. gadā, un šajās atlases sacensībās tiek izvēlētas 10 pavāru komandas, kuras tālāk dodas uz pasaules finālu.
Katrā dalībvalstī tiek rīkotas arī nacionālās atlases, lai izvēlētos pavāru, kuram būs gods pārstāvēt savu valsti konkursā. Latvijas komandu Lionā pārstāvēs šefpavārs Nils Ģēvele no restorāna "Ferma", "commis" (pavāra palīdze) Agate Batraga un trenere Svetlana Riškova. Latviju žūrijā pārstāvēs Dinārs Zvidriņš, iepriekšējo gadu "Bocuse d’Or" Eiropas atlases Latvijas kandidāts. Šādā pašā sastāvā Latvijas komanda izcīnīja 12. vietu Eiropas atlasē Tronheimā.
"Bocuse d’Or" konkursā ir divi galvenie uzdevumi, kuriem dalībniekiem tiek dots aptuveni trīs mēneši, lai izstrādātu receptes, veidotu skices, radītu ideju un izveidotu unikālu paplāti, kas izceltu ēdienu, kā arī sagatavotu valsts video vizītkarti. Konkursa ietvaros jāpagatavo viens ēdiens uz šķīvja un viens ēdiens uz paplātes. Konkursa rīkotājvalsts nosaka īpašas izejvielas, kas raksturīgas tās reģionam, un šīm izejvielām ir jākļūst par pagatavoto ēdienu galvenajām zvaigznēm.
Francija, kā konkursa rīkotājvalsts, šogad izvēlējās obligātos produktus konkursa uzdevumiem. Uzdevumā ar paplāti jāizceļ stirna un fuagra, kas jāizmanto vairākos veidos. Jāgatavo gaļas pīrāgs, jāpievieno nacionāla veltījuma piedeva, kas pagatavota no Latvijai raksturīgiem augļiem. Tāpat jāsagatavo stirnas "consommé" ar piesātinātu tējas aromātu un garšu, papildinot to ar divu krāsu ravioli.
Uzdevums šķīvim paredz pagatavot akmens asari un omāru, izceļot selerijas sakni ar kātiem, kas sākotnēji jādemonstrē uz paplātes, bet vēlāk jāpasniedz porcijās uz šķīvjiem. Papildus jāpagatavo omāru "sabayonne" mērce.
Lionā konkurss norisināsies divas dienas, 26. un 27. janvārī. Katrā dienā sacentīsies divpadsmit valstis, un Latvijas komandai starts paredzēts 27. janvārī. Kopumā piedalīsies 24 komandas no visas pasaules. Ēdienu pagatavošanai tiek atvēlētas precīzi piecas stundas un 35 minūtes. Pirmajam ēdienam, šķīvim ar asari un omāru, jābūt gatavam pēc piecām stundām un piecām minūtēm, savukārt paplātei – vēl pēc 30 minūtēm.
Žūrija vērtē katra ēdiena garšu, vizuālo noformējumu un darba tehniku, katrā kategorijā sniedzot atsevišķu vērtējumu. Šobrīd galvenie pretendenti uz pjedestāla vietām tiek uzskatītas Skandināvijas valstis, ASV un Francija.