Latvijas pavāri prestižajā pasaules čempionāta "Bocuse d’Or" finālā izcīna augsto 14. vietu
Foto: Publicitātes foto

"Sapņi piepildās, ja tos no visas sirds vēlies!" – Latvijas vārds pasaules kulinārijas vēsturē ir ierakstīts ar Nila Ģēveles un viņa komandas vārdu, sasniedzot 14. vietu.

"Divus gadus atpakaļ, esot skatītājos, es sev teicu, ka nākošreiz Lionā būšu uz skatuves, pārstāvot Latviju. Tagad, kad esmu daļa no pasaules pavāru elites, pašam grūti aptvert piedzīvoto. Šis viss nebūtu bijis iespējams bez komandas biedriem – Agates, Svetlanas un Dināra, Pavāru kluba, ģimenes un sponsoriem. Paldies visiem faniem, kuri mūs atbalstīja gan Lionā, gan pie ekrāniem un ticēja, ka Latvijai ir jābūt šajā pasaules pavāru elitē. Liels paldies LIAA (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra – red. piez.), bez kuras atbalsta šis viss nebūtu iedomājams," stāsta Nils Ģēvele.

Pavāru olimpiāde

"Bocuse d'Or" ir pasaules pavāru čempionāts, kas norisinās reizi divos gados. Šefpavāra Pola Bokuza vārdā nosauktais konkurss tiek rīkots kopš 1987. gada, un tieši viņš bija tā idejas autors. Šis čempionāts bieži tiek dēvēts par pavāru olimpiādi.

Latvijas komandu Lionā pārstāvēja šefpavārs Nils Ģēvele no restorāna "Ferma", commis (pavāra palīgs) Agate Batraga un trenere Svetlana Riškova, kā arī Latviju žūrijā pārstāvēja Dinārs Zvidriņš, iepriekšējo gadu "Bocuse d’Or" Eiropas kandidāts. Nils ar komandu uzvarēja Latvijas atlasē 2023. gada septembrī "Riga Food" laikā, kvalificējoties Eiropas konkursam. "Bocuse d'Or" Eiropas atlase notika 2024. gada martā Tronheimā, kur komanda nodemonstrēja savas spējas, ierindojoties 12. vietā.

Automātiski uz pasaules finālu kvalificējas pirmās desmit komandas, bet katru gadu tiek piešķirtas divas "wildcard" biļetes, kuras konkursa komiteja piešķir valstīm, kas īpaši izcēlušās, bet nav iekļuvušas finālā pēc punktiem. Šoreiz tika izvēlētas Ķīna un Latvija. Žūrija izcēla lielo Latvijas progresu šajos sešos gados, kopš pirmās dalības "Bocuse d'Or". Pasaules finālā startēja 24 komandas no visas pasaules.

Konkurss Francijas pilsētā Lionā norisinājās divas dienas – 26. un 27. janvārī. Katrā dienā piedalījās 12 valstis, un Latvijas komandai starts bija 27. janvārī. Ēdienu pagatavošanai komandai tika piešķirtas kopumā piecas stundas un 35 minūtes. Pirmais ēdiens jānodod pēc piecām stundām un piecām minūtēm, bet pēc tam paplāte jāiesniedz pēc vēl 30 minūtēm. Konkursanti tiek vērtēti pēc ēdienu garšas un darba tehnikas, tādējādi saņemot trīs vērtējumus.

Par konkursa uzvarētāju kļuva franču šefpavārs Pols Markons, iegūstot 2070,5 punktus. Sudrabs tika Dānijas komandai ar Sebastianu Holbergu Svendsgaardu (2017 punkti), bet bronza Zviedrijai ar Gustavu Leonhardtu (1988 punkti). Ceturto vietu ieguva Norvēģija, piekto Lielbritānija un sesto – Singapūra.

Nils Ģēvele ar komandu izcīnīja 14. vietu ar 1696 punktiem, kas ir izcils rezultāts Latvijas komandai, pirmo reizi startējot finālā. Kopumā komandas sniegums tiek vērtēts ļoti augstu, ņemot vērā, cik ātri ir sasniegti tik augsti rezultāti. Nilam izdevās realizēt visu ieplānoto, un īpaši augstu tika novērtēts viņa tehniskais darbs virtuvē.

Latvijas "Bocuse d’Or" komanda intensīvi gatavojās šim konkursam jau no oktobra sākuma, kad tika iegūts "wildcard" statuss. Oktobra sākumā tika paziņots pirmais mājasdarba uzdevums ar paplāti – jāizceļ stirnas gaļa un fuagra, pagatavojot vairākos veidos, jāizcep klasisks franču gaļas pīrāgs, kā arī jāsagatavo nacionālā veltījuma piedeva no Latvijai raksturīgiem augļiem. Papildus bija jāpagatavo stirnas "consommé" ar piesātinātu tējas aromātu un jāpapildina ar divu krāsu ravioli.

Otrs uzdevums šķīvim tika paziņots novembra vidū, un tajā bija jāpagatavo akmens asaris un omārs, jādemonstrē selerijas sakne un kāti, kā arī jāpagatavo omāru sabajona mērce.

Paralēli tam komanda veidoja savu video vizītkarti, izgatavoja paplāti, recepšu skices un ēdienkartes, lai izceltu kopēju vīziju ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!