medus
Foto: LETA
Medu lietojam uzturā, zinām, ka to ražo bites, pārstrādājot ziedaugu nektāru. Taču vai zinām, ka bites ražo medu arī no citām augu daļām? To sauc par lapu medu.

Tiesa, lapu medus nav ieteicams bišu ziemas barībā, ja var tām kaitēt, tā kā satur vairākas minerālvielas un daudzas citas vielas, kas bitēm ir grūti sagremojamas un pat toksiskas, var izraisīt dehidratāciju. Var iet bojā bites un peri. Slimību sauc par lapu medus toksikozi. Tāpēc biškopis, ieziemojot bites, rūpīgi pārbauda stropu, lai neatstātu tajā lapu medu. Noteikt tā klātbūtni var ar pavisam vienkāršu medus analīzi: mēģenē iepilda 1 ml medus, 1 ml destilēta ūdens, 8 ml spirta, silda uz liesmas, saskalo. Ziedu medus šķīdums ir dzidrs, bet lapu medus šķīdumu saduļķo. Organoleptiski lapu medu var pazīt pēc krāsas, spīduma un garšas īpašībām.

Līdzīgi kā ziedu medu, arī lapu medu iedala pēc tā izcelsmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!