kokvilna
Foto: Reuters/Scanpix
Vai tu zini, kā audzē kokvilnu un kādu ietekmi uz vidi un cilvēka veselību atstāj šis par veselīgu un dabīgu uzskatītais materiāls? Kokvilna nodrošina aptuveni pusi no visa globālā pieprasījuma pēc šķiedrām. To audzē gandrīz 70 valstīs visā pasaulē, bet visvairāk ASV, Ķīnā, Indijā, Pakistānā, Uzbekistānā un Turcijā. Tās audzēšana ir ievērojams ienākumu avots miljoniem fermeru un dod milzīgu ieguldījumu daudzu attīstības valstu ekonomikā.

150 gramu ķimikāliju vienam T-kreklam

Kokvilnas audzēšanas platības nav daudz mainījušās kopš 1930. gada, bet iegūtās produkcijas apjomi, pateicoties intensīvai ķimikāliju lietošanai, apūdeņošanai un tam, ka pa šo laiku selekcionētas vieglāk audzējamas šķirnes, palielinājušies trīskārt. Tradicionālā kokvilna piesaista ļoti daudz kaitēkļu, un to apkarošanai izmanto lielu daudzumu vistoksiskāko insekticīdu. 25% pasaulē saražoto insekticīdu iepērk tieši kokvilnas audzētāji. Saskaņā ar Ilgtspējīgas kokvilnas projekta (Sustainable Cotton Project) datiem, uz viena T-krekla izgatavošanai nepieciešamo kokvilnas daudzumu tiek izmantots aptuveni 150 g dažādu ķīmisku vielu: pesticīdi, minerālmēslojums, apstrādes ķimikālijas, krāsvielas...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!