Oksfordas Universitātes eksperimentālās psiholoģijas departamenta veiktā pētījumā atklājies, ka ēdamrīku svars, veids un pat krāsa var ietekmēt cilvēku priekšstatu par produkta garšu.
Ar sudraba karotīti ēsts jogurts cilvēkiem šķiet dārgāks un krēmīgāks, nekā lietojot vieglāku un lētāku karotīti.
Garšas izjūtu ietekmēja arī ēdamrīka krāsa - ar baltas krāsas plastmasas karoti ēsts jogurts cilvēkiem likās saldāks, savukārt melnas karotes jogurtam lika garšot mazāk saldi. Vislabākos rezultātus uzrādīja ēdamrīki produktam pieskaņotā krāsā.
Pētnieki guvuši pierādījumus arī labu galda manieru ietekmei, piemēram, sieru ēdot ar nazi, tas cilvēkiem likās sāļāks, nekā ēdot ar dakšiņu.
Zinātnieki sava pētījuma rezultātus skaidroja ar to, ka smadzenes var dažādi interpretēt no maņām saņemto informāciju.
"Šis efekts ir tīri psiholoģisks," sacīja pētījuma vadītājs profesors Čārlzs Spenss, piebilstot, ka šie atklājumi ļauj izstrādāt jaunus ēdamrīkus, lai maltīte cilvēkiem liktos gardāka.
Līdzīgos pētījumos iepriekš pierādīts, ka šķīvju krāsa un kvalitāte var ietekmēt cilvēka izjūtu par ēdiena garšu.