Foto: Publicitātes foto
Rudenī daudzi dodas pagarināt vasaru uz saulainiem kūrortiem, kuros atpūtniekus priecē piedāvājums "all inclusive" jeb "viss iekļauts" ar gariem, gardumiem pārpildītiem galdiem, kas vilināt vilina: "ēd, ēd vēl...". "Delfi Ceļojumi" apkopoja padomus, kā turēties pretim viltīgajam "zviedru galda" vilinājumam.
Lai labāk iepazītu "ienaidnieku", tas ir jāiepazīst, tāpēc sākumā nedaudz par "zviedru galda" vēsturi. Senāk, kad skandināvi aicinājuši ciemos kuplu viesu pulku, tikuši klāti gari galdi ar ēdieniem, kuri nebojājās vairākas dienas. Tas tāpēc, lai savu uzmanību varētu veltīt viesiem, nevis ēdienu gatavošanai viesību laikā. 19.gadsimta beigās šādi galdi tikuši klāti arī dzelzceļa stacijās un viesnīcu restorānos, un tagad nevienas viesnīcu brokastis nav iedomājamas bez gariem, ēdieniem piekrautiem galdiem.

Mūsdienās "zviedru galds" ieguvis plašu popularitāti visā pasaulē. Jāatzīst gan, ka tradicionālais "zviedru galds" ne pārāk līdzinās viesnīcās un dažādos sarīkojumos citviet Eiropā sastopamajiem. Tradicionāli tas ir lērums sviestmaizīšu, uz kurām sastopams viss ledusskapī un tuvējā veikalā atrodamais, var būt arī mazas kotletītes un protams, kādas saldas smalkmaizītes, ko baudīt ar kafiju, jo zviedri sevi uzskata par pasaules lielākajiem kafijas dzērējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!