16% aptaujāto šovasar dosies uz kādu no Baltijas valstīm, savukārt 12% ir iecerējuši tālākus braucienus - uz Eiropas valstīm, Krieviju vai citur. Turklāt jo vecāki kļūstam, jo labprātāk braucam tālāk, proti, aktīvākie ceļotāji pa Latviju ir respondenti vecumā no 25 līdz 34 gadiem (55%, salīdzinot ar 44% vidēji). Atpūtas braucienos uz Lietuvu vai Igauniju šovasar plāno doties katrs piektais iedzīvotājs vecumā no 25 līdz 44 gadiem. Turpretī uz ārvalstīm (Eiropu, Krieviju un citur) salīdzinoši vairāk dosies 45 līdz 54 gadus veci aptaujātie, portālu "Delfi" informē aptaujas veicēji.
Līdzi ņem pašu gatavotas uzkodas un augļus
Vairākums jeb 7 no 10 Latvijas iedzīvotājiem, dodoties atpūtas braucienos pa Latviju, pusdieno, ēdot līdzpaņemto maltīti. Lielākajā daļā gadījumu (59%) atpūtas izbraucienos tiek paņemtas mājās gatavotas uzkodas, piemēram, sviestmaizes. Nedaudz mazāk kā pusei respondentu atpūtas braucienos iecienītākās uzkodas ir svaigi augļi un dārzeņi (44%), bet piektdaļa izvēlas riekstus, žāvētus augļus vai saldumus. Sievietes krietni biežāk nekā vīrieši izvēlas riekstus, žāvētus un svaigus augļus, turpretī vīrieši vairāk nekā daiļais dzimums dod priekšroku ātrajām uzkodām.
Pieaugot vecumam, palielinās to ceļotāju īpatsvars, kuri braucienu laikā ēd līdzpaņemto, mājās sagatavoto ēdienu; savukārt jaunieši (vecumā no 15 līdz 24 gadiem) ceļojumos pa Latviju visbiežāk pusdieno, ēdot veikalos vai kioskos iegādāto pārtiku. Degvielas uzpildes stacijās maltīti ieturēt izvēlas teju septītdaļa respondentu, galvenokārt cilvēki vecumā no 25 līdz 34 gadiem no Rīgas un citām Latvijas pilsētām.
Kā parūpēties par drošu maltīti automašīnā
Pārtikas kvalitātes un kontroles eksperte Laima Volkova atgādina vairākas būtiskas atziņas, lai līdzpaņemtās uzkodas nesagādātu vēdergraizes.
Aptauju veicis pētījumu centrs SKDS 2014. gada jūnijā.