Verdas Kokogļu cepļu vēsturiskais parks (Ward Charcoal Ovens Historic Park) atrodas ASV Nevadas štatā. Tajā apskatāmi seši milzīgi cepļi, ko izmantojuši sudraba raktuvju strādnieki.

Pašlaik šī vieta ir neapdzīvota un atgādina spoku pilsētu, tomēr šīs milzu krāsnis ir lieliski saglabājies vēstures mantojums. Tās 1876. gadā uzbūvējuši itāļu mūrnieki, un tās lietoja kokogļu ražošanai. Šādas formas cepļi tolaik apkaimē bijis kas jauns un izrādījušies efektīvāki par iepriekš lietotajām krāsnīm, jo šādas bišu stropam līdzīgas formas krāsnis palīdzēja ilgāk un efektīvāk izmantot siltumu. 

Cepļu diametrs ir 8,22 metri, bet augstums – 9,14 metri. Cepļa augšā ir caurums, kas kalpojis kā skurstenis, bet durvis divos līmeņos kādreiz bijušas no metāla – krāsns iekurināta un tad tās aizmūrētas. To, kad ogles bijušas gatavas, varējis pateikt pēc dūmu krāsas. Kad pēc aptuveni 10 dienu ilgas cepļa kurināšanas, tie bijuši pareizajā krāsā, ventilācijas caurumus aiztaisīja, lai noslāpētu uguni, un ļāva tām atdzist.

Foto: Shutterstock

Kokogļu cepļa parks ir daļa no lielā nacionālā parka "Great Basin", kas turpinās tuksnesī un neauglīgos apvidos. Tomēr šajā reģionā ir arī brīnišķīgi avoti, nelielas upītes, krūmāji ar visai plašu un daudzveidīgu dzīvo dabu – tur mīt gan kalnu lauvas un koijoti, gan lapsas, truši un daudzi citi ASV vidienei raksturīgi dzīvnieki. 

Tūristi šajā vietā var doties pa vairākiem pārgājienu maršrutiem (ar vairākiem no tiem iespējams iepazīties šeit), tāpat apkaime ir labiekārtota un piemērota nakšņošanai teltīs un dažādu brīvdabas aktivitāšu baudīšanai. 

Parka apmeklētāji parasti īpaši apbrīno neskarto dabu. Turklāt cepļi un to vēsture sniedz interesantu ieskatu ASV pagātnē. 

Kad turp doties?

Parks atvērts visu gadu. Visvairāk apmeklētāju tajā ir no maija līdz augustam, savukārt ziemā sājā vietā mēdz būt sniegs un to var izmantot arī slēpošanas prieku baudīšanai. 

Kā tur nokļūt?

Parks atrodas aptuveni 32 kilometru attālumā no Elijas (Ely) pilsētas. Lai dotos uz Verdas cepļiem, jābrauc pa ceļu U.S. 93. Aptuveni 130 kilometru attālumā no parka ir Lasvegasa, kurp iespējams aizlidot arī no Eiropas.

Vairāk informācijas: parks.nv.gov

embed google map

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!