Foto: Delfi kolāža
12. janvāris ir Marcipāna diena. Protams, šajā dienā var un vajag apēst kādu kārumu, bet var to izbaudīt arī, apmeklējot košo un neparasto Marcipāna muzejistabu Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

Marcipānu kulinārijā plaši izmanto visā pasaulē – tas ir populārs ne vien Eiropā (itāļi to pievieno Ziemassvētku kūkai panfortei), bet arī Tuvajos Austrumos. Interesanti, ka pēc Eiropas Savienības standartiem, minimālajam mandeļu eļļas daudzumam marcipānā ir jābūt vismaz 14 procentiem. Bet par labākajiem marcipāniem tiek uzskatīti tie, kas nāk no Vācijas pilsētām Lībekas (Lübecker Marcipan) un Kēningsbergas (Königsberger Marcipan).

Marcipāna muzejistaba atrodas pašā Tallinas sirdī, jāiziet vien pa šauru ieliņu no Rātslaukuma, un jau būsiet klāt. Šī kārumnieku oāze sniedz lielisku ieskatu gan marcipāna vēsturē par to, kā viduslaiku aptiekās gatavotās zāles kļuva par vēlāk populāru saldumu, gan parāda, kā top smalkās un krāsainās marcipāna figūriņas, kā tās apglezno un veido.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!