Šmakovka jeb pašdarināts degvīns kļuvis par sava veida atpazīstamības zīmi Latgalē un neatņemamu kulinārā mantojuma sastāvdaļu. Tūristiem jau zināms, ka šmakovka būs pirmā lieta, ar ko tie tiks cienāti ierodoties Latgalē un ko paši prasīs ciemojoties. Jau pavisam drīz Daugavpilī savas durvis vērs Šmakovkas muzejs, savukārt Kārsavas novada Malnavā jau 21. maijā jaunā uzņēmēja Jāņa Krivteža vadībā tiks atklāta Latgales šmakovkas ražotne.
Atgādinot, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai, radio raidījums "Pi myusim Latgolā", kopā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Ekonomikas un pārvaldības fakultātes lektoru Ēvaldu Višķeru un jauno uzņēmēju Jāni Krivtežu šonedēļ skaidroja šmakovkas fenomenu.
"Sākumā izskatījās ļoti bēdīgi, kad mēs paņēmām veco pienotavu," par ražotnes telpām stāsta Jānis Krivtežs. "Tā kādus desmit gadus bija atstāta bez uzmanības. Uzsākām sagatavošanu pēc visām tām prasībām, kas ir noteiktas gan Latvijā, gan Eiropā. Nesanāk tā, ka var taisīt mājās, pirtiņā, kā agrāk vienmēr to darīja. Tagad tas arī ir kā aizliegtais auglis, kas visiem patīk, visi par to runā, bet īsti nav kur to nopirkt. Tieši tāpēc man radās tāda ideja to piedāvāt tirgū, lai cilvēki ne tikai runātu, bet varētu arī legāli to nogaršot un vienmēr zinātu, kur to var atrast un iedot saviem klientiem un ciemiņiem, kas atbrauc uz Latgali."