Jāņu siers, ķimeņu siers
Foto: Shutterstock
Tuvojoties Jāņiem, Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" noslēdz projektu "Gardā siera ceļš", kuram pateicoties, Jāņu sieru tagad pazīst pat Kanāriju salās. Projekts tika īstenots Spānijā, Slovēnijā, Maltā, Itālijā, Latvijā un Bulgārijā, un partneru kopīgais mērķis bija popularizēt sierus, kuri iekļauti Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Šajās valstīs pusotra gada laikā notika visdažādākie reģionālo sieru šķirnēm veltīti pasākumi – tirdziņi, siera meistarklases un savstarpējā pieredzes apmaiņa siera kultūras tradīcijās, informē "Lauku ceļotājs".

Kā zināms, šajā reģistrā ir apstiprināts arī mūsu Jāņu siers un tā klasiskā pagatavošanas metode. Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrs izveidots, lai atbalstītu mazos ražotājus, aizsargājot tradicionālās receptes un gatavošanas metodes. Tā, piemēram, par īstu Jāņu sieru var saukt tikai to, kur piena sarecināšanai izmanto tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu.

Lai skaidrotu ārvalstu viesiem, kas ir Jāņu siers un ar ko tas mums nozīmīgs, kur to nogaršot un iemācīties pagatavot, "Lauku ceļotājs" kopā ar projekta partneri – Daugavpils Universitāti, ir izdevis brošūru latviešu un angļu valodā "Jāņu siers". Brošūra pieejama gan elektroniski, gan drukātā veidā – "Lauku ceļotāja" birojā Rīgā, Kalnciema ielā 40.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!