Taujāta par to, kāpēc dārzeņus svarīgi ir stādīt kopā jauktajos stādījumos, nevis atsevišķi rindās, eksperte skaidro, ka augu aromāts, fitoncīdi un to gaisā un augsnē izdalītās vielas bieži vien palīdz blakus esošajiem augiem. "Kaitēkļi augus atrod pēc to izdalītā aromāta. Arī patogēnās sēnes, kas izraisa augu slimības, attīstās tikai noteiktam saimniekaugam raksturīgā vidē," norāda Komina-Parfenoviča.
"Kombinējot augus jauktos stādījumos, tie kļūst kaitēkļiem grūtāk atpazīstami, mainās tiem raksturīgais aromāts un garša. Arī slimības attīstās mazāk, ja blakus esošie augi izdala fitoncīdus, kas nomāc patogēno baktēriju un sēņu augšanu," piebilst Komina-Parfenoviča, "līdzās augdami, kultūraugi var papildināt un uzlabot arī viens otra garšu un aromātu, tāpat to dara tā sauktās "nezāles". "