dārzs, apdobes, vasaras puķes, dobes, dobe, puķudob
Foto: Shutterstock
Sakoptas dobes dārzā ir dārzkopju lepnums, bet, lai tās izveidotu, jāiegulda ne mazums pūļu – sākot ar ravēšanas darbiem līdz pat dobju malu izveidošanai. Viena no salīdzinoši lētākajām metodēm, lai izveidotu skaistas dobju malas, kas radīs sakopta dārza iespaidu, ir arī dobju malu atduršana ar lāpstu. Cik bieži un kā to pareizi veikt, "Tavs Dārzs" padomos dalās Bulduru Dārzkopības vidusskolas skolotāja Baiba Zēģere un apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity" dārzkope Linda Ēvelīte.

Bulduru Dārzkopības vidusskolas skolotāja iesaka izvēlēties ērtu lāpstu, kas pašam būs parocīga. Kā izrādās, viedokļi par lāpstas piemērotāko izvēli malu atduršanai dārzkopju vidū dalās – vieni ņemot ar taisno galu, bet citi izvēlas spico. Arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas speciālistei labāk patīk "vecā" lāpsta, proti, lāpsta ar smailu galu, jo ar to var viegli caurdurt velēnas.

Taujāta, kā pareizi atdurt dobes malu un cik bieži tas jādara, speciāliste saka – dobju malas nevajag atdurt ar lāpstu taisni uz leju, bet tas jādara 40 līdz 45 grādu leņķī, jo šādi zāle tik ātri neaugs iekšā dobē. Ja regulāri tiek atdurtas dobju malas, ļoti dziļi lāpstu nevajag durt – tikai tā, lai iziet cauri zāliena sakņu sistēmai cauri, šādi arī nebūs tik lielas velēnas jāpurina. Kad maliņa ir "apravēta", tad to ar grābekli pielīdzina. "Šo maliņu ieteicams ar kāju iet un piespiest, lai atkal šī mala "saplūstu kopā" ar augsni. Kāpēc tā? Tas jādara, lai būtu vieglāk braukt ar pļaujmašīnu. Pirmkārt, mazajai pļaujmašīnai negrims riteņi (sanāks ar pļaujmašīnu braukt pa apdobes gropīti), bet, otrkārt, ja pļauj ar lielo pļaujmašīnu-raideri (traktoriņu), šī mala nebruks iekšā, kā arī ar laiku nesēdīsies," paskaidro Zēģere. "Kad maliņa ar kāju piespiesta, ar grābekļa otru pusi (kas nav ar zariem) šo kontūru atspiež, lai gar malu nebūtu "padziļš grāvis", bet veidotos neliela gropīte (3 līdz 5 centimetri), turklāt šādi apdobes līnija vairāk izcelsies."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!