Foto: Privātais arhīvs
Divpadsmit gadus vecā Dana Krasavceva no Latgales joprojām no sirds aprūpē pamestus kaķus, kā arī zīmē saimnieku mīluļus, ienākumus veltot uz laiku pieņemto kaķu ārstēšanai un barošanai. Taču viņas mamma Ņina satraukta, ka pēdējā laikā cilvēki ir mazatsaucīgi un ir grūti atrast mājvietu pamestajiem kaķiem. Viņa iepazīstina ar 12 kaķiem, kas uz laiku raduši mājvietu viņu ģimenē, taču ļoti vēlas viņiem atrast uzticamus saimniekus.

Gada sākumā rakstījām par Danu un to, ka viņa ir kaķu glābēja "ar stāžu", jo no pirmajiem saprātīgā vecuma gadiem centusies palīdzēt dzīvniekiem. Pirmais šāds gadījums bijis apmēram sešu gadu vecumā, kad pagalmā mamma ar meitu ieraudzīja, ka puikas moka slimu kaķi... Būdama mazāka par pāridarītājiem, Dana metās glābt radībiņu...

Danas mamma teic, ka meitai ir talants rūpēties un daudz ieguldīties dzīvnieku aprūpē, turklāt tagad viņa zīmē ne tikai mājdzīvniekus pret atlīdzību, bet rada arī tādu kā kaķu animāciju varoņus – gluži kā no multfilmas. "Skatījos, ka ir šāda veida zīmējumi un izdomāju pamēģināt," atklāj pati Dana.

Foto: Privātais arhīvs

Taču šobrīd Ņina ir satraukta, ka kaķiem ir grūti atrast mājas: "Paglābām viņus ar domu – atradīsim jauna mājas, taču šajā gadā pamesto kaķu ir arvien vairāk, bet jauno saimnieku – mazāk. Mums jau pat nākas atteikt kad piedāvā vēl aprūpē ņemamus kaķus. Kad paņems šos, varēsim aprūpēt citus! Vienu kaķēnu metienu atveda no zirgu staļļa, bija tādi slimīgi, ar rahītu – vispār nekādi. Nederēja kura katra barība – mums ar to palīdz biedrība "Dzīvnieku SOS", bet viņi piegādāto barību neēda, nācās pirkt citu. Protams, iepriekš bija ēdināti ar "cūkēdienu". Tad bija kaķēni, ko kāda "saimniece" pameta. Citi tika atrasti uz ielas – atūdeņojušies, pārkarsuši, Danas draudzene atrada," atceras mamma. "Divi diemžēl neizturēja, nomira," skumji teic Dana.

Foto: Privātais arhīvs

Ģimene dzīvo vienvietīgā dzīvoklī un tur šobrīd tad tie 16 kaķi arī mīt, kopā ar pašu četriem kaķiem. "Daži mūs apskauž, bet nākas arī sāpīgas lietas dzirdēt, pat līdz tam, ka mēs kaķus ēdot – kauns pat ko tādu teikt!" noskurinās Ņina.

Visi kaķi, kas gaida savu jauno saimnieku, esot mīlīgi un ļoti mīļoti. "Katrs kaķis ir individuāls," pasmaida mamma.

Šobrīd ģimenē uz pagaidu laiku paņemtos kaķus "Dzīvnieku SOS" ir piedāvājusi reklāmās, taču... neviens nav pieteicies. "Neviens cilvēks tā arī nav zvanījis. Saka jau, ka šogad ļoti daudzi metot kaķus ārā... Kaut kas nav mūsu sabiedrībā kārtībā," secina Ņina.

Viņa iepazīstina ar daļu no kaķiem, kuri meklē mājas. Varbūt tu vari kļūt par kādu no viņu jaunajiem saimniekiem?

Foto: Privātais arhīvs
Pa kreisi - Belinda, tika atrasta pagrabā kā pavisam vēl mazulīte. Audzināta trīsarpus mēnešus veca kaķenīti. Pa labi Mona, kas atrasta zirgu stallī. Maiga pūkaina četrus mēnešus jauna dāma.
Foto: Privātais arhīvs
Niks, Lui un Luna
Foto: Privātais arhīvs
Pa kreisi Emma, kurai patīk pašai ielēkt klēpī un dot bučas. Četrus mēnešus veca, atrasta zirgu stallī. Pa labi trīsarpus mēnešus vecais Niks, ar bengāļu kaķa iezīmēm. Nedaudz bailīgs, taču ļoti mīl gulēt apņemts un mīļoties.
Foto: Privātais arhīvs
Pa kreisi Lilija, ļoti liela un pūkaina četrus mēnešus veca dāma, mīlīga un reizē neļaus sev darīt pāri. Pa labi Tims, neiedomājami mīlīgs kaķis.
Foto: Privātais arhīvs
Pa kreisi – gadu vecā Malinka, kura arī vēl nav atradusi mājas, pieņēmusi mazuļus (viņa ir sterilizēta).
Foto: Privātais arhīvs
Lui, pūkains un ļoti ziņkārīgs kaķēns. Trīsarpus mēnešus vecs, atrasts uz ceļa, viņa māsiņas bija pārāk atūdeņojušās un viņas neizdevās glābt.
Tiem, kuri vēlas kļūt par kāda no šo kaķu gādīgajiem saimniekiem vai redzēt savu mājdzīvnieku zīmējumā vai citādi atbalstīt Danas un viņas mammas centienus palīdzēt pamestiem dzīvniekiem, var sazināties ar Danas mammu Ņinu pa tālruni 29641428 (var rakstīt arī "WhatsApp").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!