Foto: Shutterstock

Ja kaut reizi ir bijusi doma visu pamest un sākt jaunu dzīvi uz savrupas salas, tad šobrīd parādījusies iespēja sapni īstenot. Īrija sākusi sistēmu, kas paredz dāsnus naudas stimulus cilvēkiem, kas pārcelsies uz dzīvi vienā no attālākajiem šīs valsts reģioniem.

Jaunā iniciatīva ir daļa no īru kampaņas "Our Living Islands", kurā Īrijas valdība cenšas palielināt iedzīvotāju skaitu Īrijas salās. Programmas mērķis – garantēt, ka dinamiskas un stabilas ļaužu komūnas turpinās dzīvot – un attīstīties – ilgus gadus valsts attālākajās un savrupajās salās.

Ideja izklausās vilinoši, bet gribētājiem ir jāizpilda vairāki nosacījumi.

Kā saņemt naudu par pārcelšanos uz dzīvi Īrijas salā?

Programma "Our Living Islands" atbalsta 30 iedzīvotāju kopienas salās, kas nav saistītas ar Īrijas pamatteritoriju ne ar tiltiem, ne līčiem. Paredzēts, ka šajā projektā Īrijas valsts jaunajiem tālīno salu iedzīvotājiem izmaksās vairāk nekā 80 tūkstošus eiro.

Tomēr jāņem vērā, ka šī nav pārcelšanās uz mājīgu kotedžu uz salas un milzu summas pārskaitījums jau nākamajā dienā. Pabalsts tiek izmaksāts, lai glābtu un atjaunotu pamestos un grūstošos īpašumus salās, kuru kļūst aizvien vairāk. Tādēļ, lai saņemtu "bezmaksas" naudu, ir vairāki nosacījumi.

Potenciālajiem iedzīvotājiem ir jāiegādājas īpašums kādā no salām. Ēkai jābūt celtai pirms 1993. gada, un tā bijusi tukša ne mazāk kā divus gadus.

Noteikumi skar arī piešķirtā pabalsta izlietojumu. Naudu drīkst izmantot celtniecības darbiem, piemēram, siltumizolācijai, konstrukciju labošanai un remontam.

Ja visi šķēršļi pārvarēti, jaunais salinieks var rēķināties ar summu līdz 84 tūkstošiem eiro, kas palīdzēs glābt ēku no sabrukšanas un pārvērst to par savu sapņu māju.

Foto: Shutterstock

"Our Living Islands" stipendijas ir turpinājums atbalsta sistēmai "Croí Cónaithe", kas jau darbojas Īrijas kontinentālajā daļā. Tomēr summas, kas tiek piedāvātas ēku būvei un remontam Īrijas nošķirtajās salās, ir iespaidīgākas, ņemot vērā to, ka izmaksas ne tik attīstītā infrastruktūrā ir lielākas.

Ja ieinteresējusi savrupa dzīve uz mežonīgas salas, pieteikumi programmā tiek pieņemti līdz 1. jūlijam. Sistēmā piedalās vairākas salas, kurās vietējie noteikumi ir nedaudz atšķirīgi, tādēļ plašāku informāciju par pieteikšanos un nosacījumiem var meklēt "Our Living Islands" mājaslapā.

Starp piedāvātajām salām ir Aranmoras sala Donegālas grāfistes piekrastē ar zeltainajām smiltīm un akmeņainām smiltīm, Klēras sala Maijo grāfienes piekrastē, kas tiek saukta par pārgājienu karaļvalsti un kurā dzīvo vien 160 cilvēki.

Pārcelšanās citviet Eiropā


Jauno iedzīvotāju piesaistes programmas aktuālas arī vairākās citās valstīs. Lai vairotu iedzīvotāju skaitu, materiālo motivēšanu sākušas vairākas mazās pilsētas un ciemi gan Itālijā, gan Spānijā, piemēram, Sardīnija un Kalabrija, kā arī Ponga un Rubjana Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!