Foto: Shutterstock
Saulainā Sardīnijas sala, kas daudzkārt atzīta par vienu no labākajām vietām Itālijā dīkai pludmales atpūtai, pieņēmusi lēmumu sargāt savas pasakainās peldvietas no pārmērīga tūrisma, izsludinot dažādus ierobežojumus, tostarp naudas sodus līdz 3500 eiro.

Salas piekraste ir izslavēta ar savām tīrajām smilšu pludmalēm, ieskaitot populāro rozā pludmali. Piekrastes josla ļoti cietusi no apmeklētāju necienīgās uzvedības un pārmērīgā tūristu skaita. Lai pasargātu krasta līniju, salā noteikts apmeklētāju limits, kā arī populārākajās pludmalēs ieviesta ieejas maksa.

Spiaggia Rosa: 3 500 eiro par smilšu zagšanu


Pludmale "Spiaggia Rosa", kas atrodas nomaļajā Budelli salā, ik vasaru piesaista tūkstošiem tūristu dienā – atpūtnieki turp dodas, lai jūsmotu par rozā smiltīm. Tagad gleznainās smiltis var aplūkot tikai iztālēm – no kuģa klāja.

Pludmale tika slēgta apmeklētājiem deviņdesmito gadu vidū, kad strauji sāka izzust slavenās rozā smiltis. Vietējā municipalitāte pieņēma šo lēmumu pēc tam, kad konstatēja, ka tūristi nelikumīgi izved kilogramiem smilšu – kā suvenīru.

Šogad pašvaldība paziņoja, ka par pastaigu pa pludmali tiks piespriests naudas sods 500 eiro apmērā, savukārt par mēģinājumu nozagt smiltis nāksies maksāt līdz pat 3500 eiro.

La Maddalena, Kotičo un Brigantina pludmales ierobežo apmeklētāju skaitu


La Maddalena arhipelāgā divās pludmalēs tagad ir ierobežota pieeja. Pagājušajā vasarā Kotičo un Brigantina pludmales drīkstēja apmeklēt vien 60 personas dienā. Lai nokļūtu pludmalē gida pavadībā, ceļotājiem nācās rezervēt vietu tīmeklī, kā arī maksāt 3 eiro.

Šogad apmeklētāju skaita limits un ieejas maksa vēl nav paziņota, bet visticamāk, ka apmeklējums būs jārezervē pie gida – tāpat kā pērn.

Vairākās citās salas pludmalēs ieeja ļauta vien ierobežotam apmeklētāju skaitam. Salas ziemeļos Brandinči un Lu Impostu pludmalēs no 15. jūnija līdz 15. septembrim drīkst atrasties attiecīgi 1447 un 3352 atpūtnieki. Mariolu pludmalē noteiktais limits ir 700 cilvēki dienā.

Foto: Shutterstock

Dienvidrietumos esošajā Villasimiusā atpūtniekiem, kas dodas uz Punta Molentis, Riu Trottu un Portu Sa Ruksi, jāmaksā par iebraukšanu stāvvietā. Par katru automašīnu jāmaksā 10 eiro, savukārt par katru pasažieri tiek prasīts papildu eiro. Riteņbraucēji un kājāmgājēji maksā trīs eiro. Gan stāvvietās, gan pie izejām uz pludmali strādā darbinieki, kas pārbauda biļetes.

Pelozas pludmalē aizliegti dvieļi


Arī slavenā Pelozas pludmale Stintino rietumu piekrastē noteikusi, cik apmeklētāju tā uzņem – ne vairāk par 1500 atpūtniekiem vienā dienā. Pērn atsevišķās dienās pludmali apmeklējuši pat 4000 cilvēki.

Tiem, kas vēlas sauļoties Pelozas pludmalē, jāpērk biļete par 3,50 eiro. Tāpat noteikumi paredz, ka atpūtniekiem pludmales dvieļu vietā jāizmanto paklājiņi, kuros aizķeras mazāk smilšu.

Oljastra: ierobežots laiks pludmales apmeklējumam


Oljastras austrumu piekrastē, Birmala pludmalē ļauts atpūsties līdz 300 personām vienā dienā, turklāt apmeklētāji, kas uz salas ieradušies pa ūdens ceļiem (laivā, ar kuģi vai jahtu u.t.t.), te drīkst uzturēties tikai 90 minūtes. Arī Gabjani pludmalē noteikts 300 atpūtnieku limits. Pērn apmeklētājiem pludmale bija jāpamet pēc divu stundu uzturēšanās.

Kā Itālija cīnās ar pārmērīgu tūrismu?


Sardīnija pievienojusies vairākiem citiem tūristu iecienītiem galamērķiem, kuros ieviesti ierobežojumi pārmērīga tūristu pieplūduma dēļ. Venēcijā joprojām tiek domāts par rezervācijas sistēmu, kā arī ieejas maksu pilsētas apmeklējumam. Savukārt Itālijas Rivjērā, Portofino, tūristiem, kas aizkavējušies pārāk ilgi un nosprosto ielas, draud naudas sods līdz pat 270 eiro.

Pārāk provokatīvi! Itāļi sašutuši par nāriņas statuju zvejnieku ciematā

Pēdējās dienās sociālo mediju lietotāji aktīvi apspriež formās krāšņu nāras statuju, kas atrodas zvejnieku ciematā Apūlijā, Monopolē, Itālijas dienvidos. Karstasinīgākās diskusijas raisās par to, ka nāriņai ir gan aste, gan cilvēka pēcpuse, un tā esot "pārāk provokatīva", vēsta ārzemju mediji.

Lasīt vairāk

Viena par otru skaistāka – iespaidīgākās pludmales Eiropā

Foto: Shutterstock

Ir vairākas pludmales, kas tiek dēvētas par pasaulē skaistākajām, bet ir dažas, kas šādos sarakstos parādās atkal un atkal. Apskatīsim, kuras piecas pludmales Eiropā ne vienu reizi vien redzamas skaistāko topā.

Lasīt vairāk

Sardīnija piedāvā 15 tūkstošus eiro, lai cilvēki turp pārvāktos

Foto: Shutterstock

Sardīnija pasludinājusi, ka piedāvā samaksu, lai cilvēki pārvāktos uz šo salu, vēsta medijs "The Independent". Sardīnija ir otra lielākā sala Vidusjūrā – tā ir nedaudz mazāka par Sicīliju, bet lielāka par Kipru un atrodas Itālijas rietumos.

Lasīt vairāk

Lēnā itāļu garā Sardīnijā jeb Nesteidzīga atpūta Vidusjūras salā

Foto: DELFI

Tumšajā un lietainajā rudenī nereti gribas aizbraukt uz kādu dienvidu zemi sasildīties. Tiesa, ne vienmēr to izdodas izdarīt pa īstam, jo arī galamērķī laikapstākļi var būt neprognozējami. Šoreiz mans ceļš aizveda uz Sardīniju. Novembrī tā nebūt nebija saules pielieta atpūta jūras krastā, bet sasildīties izdevās un atpūsties arī.

Lasīt vairāk

Raksturīgākās kļūdas, plānojot ceļojumu uz Sardīniju

Foto: Olita Supe

Katra ceļojuma plānošana savā ziņā ir laimes spēle. Mēs nekad nezinām kāds būs lidojums, kādas būs mūsu izvēlētās naktsmājas, cik laipni un sirsnīgi cilvēki mūs uzņems, vai mums patiks tā zeme, uz kuru braucam. Tikai procesā notiek ceļojuma atklāšana un izbaudīšana. Sardīnija ir viena no visskaistākajām vietām Eiropā, pateicoties mazapdzīvotībai, tīrajam gaisam, ko elpojam ikdienā, saulei, kas spīd 340 dienas gadā, un pateicoties kristāldzidrajam jūras ūdenim, kas aptver salu 1840 kilometru garumā. Ne velti Sardīniju dēvē par Karību jūras pērli tepat Eiropā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!