Foto: DELFI
Laimīgie padomju laiki un korumpētās mūsdienas – aptuveni šāds priekšstats rodas par Rīgu pēc ekskursijas krievvalodīgas gides pavadībā. Putinam gan slavas dziesmas nedzied, taču eiforiju par aizgājušajiem laikiem neslēpj. Ko rāda un stāsta Vecrīgas gidi, kas jau sen kļuvuši par sava veida valsts prezentētājiem, eju lūkot uz iemīļotākajām tūristu vietām.

Lietainā svētdienas rītā Vecrīga ir teju tukša, taču gidus tas netraucē. Viņi braši maršē gar Pēterbaznīcu un Melngalvju namu, meklējot nākamos klientus, proti, tūristus, kas vēlas gida pavadībā izstaigāt Vecrīgas skaistākās ielas, vienlaikus noklausoties nelielu ieskatu mūsu vēsturē. Bet, kā zināms, vēsturi var interpretēt ļoti dažādi.

Par to, ka galvaspilsētas gidi reprezentē visu valsti un nav pieļaujams, ka ekskursijas vada absolūti nekompetenti un valstij nelojāli cilvēki, diskusijas sākās jau pirms laba laika. Tā nu 2014. gadā Rīgā tika ieviesta īpaša gidu sertifikācijas sistēma. Tā noteica, ka par gidu galvaspilsētā var strādāt tikai cilvēki ar speciālu izglītību. Bet pašus sertifikātus izsniedz Rīgas Tūrisma attīstības biroja izveidota komisija.

Kopš stingro noteikumu ieviešanas ir pagājuši gandrīz 10 gadi, taču joprojām izskan runas, ka gidi tūristiem mēdz stāstīt zilus brīnumus gan par Rīgas vēsturi, gan šodienu. Pārbaudīt katru gidu būtu teju neiespējami – Rīgā ir apmēram 470 sertificēti gidi, kuru kontaktinformācija ir pieejama "Live Riga" oficiālajā tīmekļvietnē, bet uz ielām viņus var atpazīt pēc kaklā iekārtām nozīmītēm. Tās, protams, ir dikti svarīgas, jo bez sertifikāta gids nedrīkst piedāvāt ekskursijas. Tas būtu jākontrolē pašvaldības policijai, cerams, tā tas arī notiek.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!