Foto: LETA
Latvijas Nacionālajā dabas muzejā pirmo reizi tiek rīkota flokšu izstāde, kurā aplūkojamas arī šai izstādi īpaši izgatavotas keramikas vāzes.

Izstādē "Flokšu balle 2023. Guna Rukšāne – flokši, Ingrīda Žagata un Madis Org – keramika" no 27. līdz 30. jūlijam būs apskatāmas kopumā simt flokšu šķirnes simt vāzēs, kuru autori ir keramikas meistare Ingrīda Žagata un igauņu mākslinieks/dizainers Madis Orgs.

Lūk, ieskats izstādē:

Guna Rukšāne ir Latvijā labi pazīstama dārzniece un selekcionāre, kuras devumu apstiprina četras dārzkopībai veltītas grāmatas. Visnozīmīgākā no tām ir tieši grāmata "Flokši", ko ikvienam interesentam būs iespēja iegādāties izstādes laikā. Drosme rakstīt par vienu konkrētu ziedu kultūru balstās ilggadējā dārzkopes pieredzē, lai gan Gunas Rukšānes profesionālā darbība ir cieši saistīta arī ar pasākumu režiju, piemēram, rīkojot ikgadējos peoniju un flokšu svētkus savā dārzā Raiskuma pagasta "Jaunrūjās".

Selekcijas lauciņā Guna Rukšāne izaudzējusi daudz jaunu flokšu šķirņu – to vidū 'Pārsteigums', 'Līga', 'Elegance', 'Dārza elpa', 'Teiksma' un citas. Vienlaikus ir daudz sējeņu, kas tiek tikai vērtēti un pavairoti. Katru rudeni flokšu selekcionāre sēj sēklas, lai nākamajos gados atlasītu perspektīvākos sējeņus, jo nebūt ne katrs zieds iztur pārbaudes kritērijus, lai kļūtu par jaunu šķirni.

Bez 200 flokšu šķirnēm Gunas Rukšānes dārzā aug arī lilijas, peonijas, īrisi, ūdensrozes, cīrulīši, vizbulītes un orhidejas. Īpašu uzmanību selekcionāre ir pievērsusi hostām, par kurām šobrīd tiek vākti materiāli jaunai grāmatai.

Izstādes darbalaiks:

  • Ceturtdien pulksten līdz 19
  • Piektdien no pulksten 10 līdz 17
  • Sestdien no pulksten 11 līdz 17
  • Svētdien no pulksten 11 līdz 17

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!