Foto: Shutterstock
Ekstrēmā karstuma dēļ daudzviet Dienvideiropā plosās meža ugunsgrēki – ilgstošs sausums un gaisa temperatūra virs 40 grādiem diemžēl rada ideālus apstākļus liesmu izplatībai. Ugunsgrēki izcēlušies vairākās tūristu iecienītās vietās, tāpēc kūrorti un viesnīcas ir evakuēti, lidojumi uz daudziem galamērķiem ir atcelti, vēsta "Euronews". Kurās teritorijās ceļotājiem jāievēro piesardzība, jo tos skāruši meža ugunsgrēki?

Grieķija

Vairākās Grieķijas salās plosās ugunsgrēki un turpinās masu evakuācija. Rodas salā ugunsgrēks apņēmis 10 līdz 20 procentus salas. Apmēram 20 tūkstoši cilvēku, tostarp tūristi, ir evakuēti, mežu ugunsgrēkiem sasniedzot piejūras ciematus Kjotari, Genadi, Pefki, Lindu, Lardosu.

Ugunsgrēki plosās arī Korfu salā; Evijā un Krētā ir paaugstināta trauksme un gatavība nepieciešamības gadījumā evakuēties. Uz rietumiem no Grieķijas galvaspilsētas Atēnām ugunsgrēki plosās jau vairākas dienas, nopostot simtiem māju. Spēcīgas vēja brāzmas pastiprinājušas liesmas, kas tagad sasniegušas pilsētas nomali.

Itālija

Sicīlijas salā vairākos rajonos plosās savvaļas ugunsgrēki, un salas galvaspilsēta Palermo ir smagi cietusi. Pēc īslaicīgas slēgšanas nedēļas sākumā pilsētas lidosta atkal ir atvērta, taču citi sabiedriskā transporta pakalpojumi, piemēram, autobusi un vilcieni, joprojām kursē neregulāri.

Liesmas plosās arī ap Katāniju, Trapāni, Sirakūzu un Mesīnu, notiek evakuācijas darbi. Gaisa kvalitāte skartajos apgabalos ir slikta, dažviet pārtraukta elektroenerģijas un ūdens piegāde.

Dienvidrietumos esošajā Kalabrijas reģionā savvaļas ugunsgrēki izplatījušies vairākos apgabalos, tostarp Krotonē un Katancāro. Reģionā slēgti vairāki ceļi.

Ugunsgrēku dēļ no Kalarbijas reģiona netālu esošajā Apūlijas reģionā tika evakuēti vairāk nekā 2000 tūristu no piejūras pilsētas Vjestes, bet tālāk uz dienvidiem Salento reģionā apmēram simts cilvēki bija spiesti pamest Sankataldo (“San Cataldo”) pludmali Lečē, kurai tuvojās liesmas.

Horvātija

Otrdienas, 25. jūlija, vakarā parādījās ziņas par ugunsgrēku dažus kilometrus uz dienvidiem no tūristu iecienītās Dubrovnikas. Spēcīgi vēji un temperatūras paaugstināšanās turpina izraisīt strauju savvaļas ugunsgrēku izplatīšanos.

Ugunsdzēsēji cīnās ar liesmām, kuras, pēc viņu domām, tiek kontrolētas, taču ir risks, ka vējš pastiprināsies vēlreiz, radot neprognozējamu un bīstamu situāciju.

Spānija

25. jūlijā Grankanārijas salā izcēlās ugunsgrēks, liekot glābties vairākiem simtiem iedzīvotāju un slēgt trīs salas ceļus. Ugunsgrēki lokalizēti apgabalā “Caldera de Los Marteles”, un pašlaik tie neskar salas pludmales un piejūras kūrortus.

Kontinentālo Spāniju meža ugunsgrēki pašlaik nav skāruši.

Portugāle

Vairāk nekā 500 ugunsdzēsēju cīnās ar ugunsgrēku netālu no Portugāles galvaspilsētas Lisabonas. Liesmas likušas pamest mājas apmēram 90 cilvēkiem un evakuēt 800 lauksaimniecības dzīvniekus.

Liesmas Portugālē apņēmušas dienvidu piekrastes pilsētu Kaškaišu. Trešdien, 26. jūlijā, ugunsgrēks tika ierobežots, taču ugunsdzēsēji joprojām ir modri, jo spēcīgais vējš var izraisīt to atkārtoti, un ir bažas, ka liesmas varētu izplatīties tālāk visā tuvējā Sintras-Kaškaišas dabas parkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!