Foto: AFP/Scanpix/LETA
Dānis Torbjērns Pedersens (Torbjørn Pedersen), kurš pirms desmit gadiem pameta darbu, draudzeni un ģimeni, lai dotos episkā ceļojumā pa visu pasauli, beidzot atgriezies mājās, vēsta ārzemju mediji.

2013. gada 10. oktobrī Pedersens devās ceļā, izvirzot sev trīs galvenos mērķus – katrā valstī pavadīt vismaz 24 stundas, dienā iztikt ar 20 ASV dolāru lielu budžetu (nedaudz virs 18 eiro) un neatgriezties mājās, kamēr nebūs sasniedzis savu mērķi – apmeklēt katru valsti bez lidošanas.

Pēdējā – 203. – valsts, ko Pedersens apmeklēja, bija Maldīvu salas šā gada maijā. Tad sekoja mājupceļš ar kuģi pa Indijas okeānu līdz Sarkanajai jūrai un pāri Suecas kanālam, augšup pa Lamanšu. Nu viņš ir atgriezies mājās – 26. jūlijā Tobjērnu Orhūsas ostā Dānijā sagaidīja apmēram 150 cilvēku, tostarp viņa draugi un ģimenes locekļi, vēsta "CNN Travel".


Iedvesmu ambiciozajam projektam vīrietis guva no kāda raksta, ko viņam nosūtīja tēvs, raksta "Scand Asia". Ceļojumā pieredzēto Tobjērns apkopoja bloga ierakstos un savā "Instagram" kontā. Šajā laikā Pedersens bija arī Dānijas Sarkanā Krusta labas gribas vēstnieks.

Pirms došanās episkajā ceļojumā vīrietis strādāja kuģniecības un loģistikas jomā, kas izrādījās nenovērtējama pieredze, plānojot sarežģīto maršrutu un pielāgojoties ceļošanai bez lidmašīnas.

Sākotnēji viņš bija rēķinājies, ka 203 valstu sasniegšanai būs nepieciešami četri gadi, bet plānus mainīja negaidīti pavērsieni un ķibeles, piemēram, tikai pēc četru mēnešu ilgiem mēģinājumiem viņš beidzot ieguva vīzu, lai apmeklētu Ekvatoriālo Gvineju. Maršrutus un tempu ietekmēja arī pandēmijas dēļ slēgtās valsts robežas. Turklāt, kad līdz mērķa sasniegšanai bija palikušas vairs tikai deviņas valstis, ceļotājs 2020. gada sākumā uz diviem gadiem Covid-19 dēļ iestrēga Honkongā. Pedersens "CNN Travel" atklāj, ka šis bija laiks, kad viņš pārdomāja situāciju, kurā atradās, un apsvēra pamest uzsākto projektu, lai pēc iespējas drīzāk atgrieztos Dānijā.

Garajā ceļā viņš arī pārdzīvoja smagu saslimšanu ar malāriju, šķērsojot Atlantijas okeānu no Islandes uz Kanādu pieredzēja četras dienas ilgu, spēcīgu vētru un pārplānoja vairākus maršrutus, jo iepriekšējos ietekmēja sarežģīti birokrātiski procesi.

"Neesmu vēl aptvēris, ka šis projekts ir beidzies. Runā, ja vēlies savā dzīvē iekļaut jaunu ieradumu, tev tas jāatkārto 30 dienas. Es šo esmu darījis vairāk nekā 3500 dienas, un tagad tas ir tas, kas es esmu," 44 gadus veco Pedersenu citē "CNN Travel".

Ambiciozā ceļotāja tuvākajos plānos ietilpst grāmatas uzrakstīšana par šo ceļojumu, un darbs ar cilvēkiem, iespējams publiskās runas sektorā. "Ceļojums man palīdzēja apzināt savas stiprās puses, un viena no tām ir saziņa ar cilvēkiem. Cerams, ka, mācot publisko runu un liekot cilvēkiem smieties, mācīties un iedvesmot viņus nekad nepadoties, es varētu nopelnīt iztiku."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!