Nākampavasar tūristiem, kas ierodas Venēcijā uz vienu dienu, par iebraukšanu kanālu pilsētā būs jāmaksā nodeva piecu eiro apmērā. Šis pagaidām būs 30 dienu eksperiments, vēsta CNN, atsaucoties uz Venēcijas mēra Luidži Brunaro ierakstu sociālajā tīklā "X" (agrāk – "Twitter").

Paredzēts, ka eksperiments neilgs 30 dienas pēc kārtas, pilsētas domnieki "maksas dienas" dalīšot visa gada gada garumā, izvēloties tos periodus, kad tūristu straumes ir vislielākās, piemēram, nedēļas nogalēs un karnevāla kulminācijas laikā. Jaunās nodevas mērķis ir mazināt vienas dienas tūristu skaitu, kā arī atrast jaunu balansu starp tiem, kas Venēcijā dzīvo, mācās vai strādā, un tiem, kas vienkārši apmeklē pilsētu.

Par ierašanos Venēcijas vecpilsētā būs jāmaksā visiem tūristiem, kas vecāki par 14 gadiem un kuri pilsētā ierodas uz vienu dienu.

Venēcijas Tūrisma padomes loceklis Simone Venturini skaidro, ka nodeva pilsētai nenesīs ievērojamus ienākumus, summa segs vien administratīvos izdevumus. Precīzs rīcības plāns tikšot saskaņots pēc tam, kad padome nākamnedēļ pieņems gala lēmumu.

Plāns par tūrisma nodevu Venēcijā pirmo reizi tika rosināts 2019. gadā. Tā īstenošana tika atlikta vispirms Covid-19 pandēmijas dēļ, kad bija ierobežota pārvietošanās starp valstīm, bet vēlāk visu kavēja tehniski un procesu šķēršļi.

Tikmēr tūristu plūsma Venēcijā atkal strauji palielinājusies, bieži vien pilsētā ceļotāju ir ievērojami vairāk nekā iedzīvotāju.

Virstūrisms ir ilgstoši samilzusi Venēcijas problēma. Jūlijā UNESCO eksperti ieteica iekļaut Venēciju un tās lagūnu apdraudēto Pasaules mantojuma objektu sarakstā, paziņojot, ka Itālija nepietiekami sargā pilsētu no klimata pārmaiņu un masu tūrisma ietekmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!