Florence ir viens no populārākajiem galamērķiem pasaulē, ko ik gadu apmeklē miljoniem tūristu. Pilsētas vietvara un vietējie iedzīvotāji jau sen aprada ar milzīgajiem ārzemnieku pūļiem, kas klīst pa vēsturiskajām ielām. Taču neviens nevēlas pierast pie nekontrolētas īstermiņa īres, kurai pēdējā laikā priekšroku dod ceļotāji. Tādēļ tiek plānots aizliegt vai vismaz ierobežot īstermiņa īri Florences vēsturiskajā centrā, informē CNN.

Florences pilsētas dome paziņoja, ka vēlas ierobežot īstermiņa īri vecpilsētas centrā, aizliedzot reģistrēt jaunus īres piedāvājumus. Par jauno tiesību aktu vietvaras deputāti balsos jau tuvākajā laikā, cerot, ka noteikumi stāsies spēkā 2023. gada novembrī. Vienlaikus dome uzsvēra, ka likumam nebūs atpakaļejoša spēka – ikviens, kurš savu nekustamo īpašumu jau ir reģistrējis īstermiņa īrei, šīs tiesības varēs saglabāt.

Florences mērs Dario Nardella CNN sacīja – mēs novērojam pakāpenisku tūristu skaita pieaugumu, kas kopš pandēmijas beigām ir kļuvis vēl izteiktāks. Turklāt tūristi vairs nevēlas palikt viesnīcās, bet dod priekšroku īstermiņa īrei, tādējādi kropļojot īres tirgu.

Pilsētas domes dati liecina, ka 75 procenti no visiem īstermiņa īres piedāvājumiem Florencē atrodas vecpilsētā, ko uzskata par renesanses dzimteni. Šī pilsētas daļa ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, bet šobrīd to ir pārņēmuši tūristi, kas tīko pēc īstermiņa īres piedāvājumiem.

Lai ierobežotu īstermiņa īri, pilsētas dome plāno ne tikai aizliegt reģistrēt jaunus piedāvājumus vecpilsētā, bet arī atbalstīt ilgtermiņa īri. Visiem, kas "Airbnb" būs noslēguši īri uz trīs gadiem, tiks atcelts nekustamā īpašuma nodoklis.

Bet kamēr Nadelli saka, ka tādējādi cenšas saglabāt Florences kultūras mantojumu, tikmēr vietējais medijs "la Repubblica" raksta, ka pēc mēra paziņojuma ir reģistrēti aptuveni 4000 jauni īstermiņa īres piedāvājumi. Tāpat medijs vēsta, ka sāk parādīties arī nelegāli īres piedāvājumi.

Taču tas Nadelli neattur no plāniem. Viņš uzskata, ka vietvara vairs nevar noskatīties, kā mainās Florences vecpilsēta un pieļaut, ka vietējie iedzīvotāji nevar atrast īres dzīvokli tikai tāpēc, ka nekustamo īpašumu tirgus ir paredzēts tūristiem.

Tomēr ne visi domes deputāti atbalsta šo ideju. Daudzi uzskata to par populistisku gājienu. Savukārt "Airbnb" pārstāvis CNN sacīja: "Mēs apzināmies izaicinājumus, ar kuriem saskaras Itālijas vēsturiskās pilsētas, un vēlamies palīdzēt. Esam izveidojuši noteikumus īstermiņa īrei Itālijā, kas ir skaidri un vienkārši izpildāmi, un tie nodrošinās atbildīgu dzīvojamās telpas koplietošanu katrā pilsētā un mazpilsētā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!