Izraēlā jau trešo dienu norisinās militārās operācijas – kaujas notiek vismaz sešās pilsētās. Zināms par vairāk nekā 700 bojāgājušajiem un vairāk nekā 2300 ievainotajiem. Un, kamēr Izraēlas armija gatavojas sauszemes operācijai Gazas joslā, ceļotāji tiek mudināti atturēties no ceļošanas uz Izraēlu.

Sestdienas rītā Izraēlas centrālie un dienvidu reģioni tika pakļauti masveida raķešu apšaudei no Gazas joslas. Tajā pašā laikā valstī ienāca Hamas un Islāma džihāda kaujinieki, kas sagrāba ķīlniekus un šāva uz civiliedzīvotājiem.

Līdz ar to, strauji saasinoties situācijai Izraēlā, Latvijas Ārlietu ministrija aicina cilvēkus neplānot ceļojumus uz Izraēlu.

Ministrija iesaka Latvijas pilsoņiem, kuri jau atrodas Izraēlā, sekot līdzi situācijas attīstībai un ievērot vietējo drošības dienestu ieteikumus. Pilsoņiem, kas pašlaik atrodas Izraēlā, kas atrodas īslaicīgā vizītē, Ārlietu ministrija stingri iesaka reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Situācija Izraēlā joprojām ir trausla un strauji mainās. Ņemot vērā saspringto politisko situāciju un spriedzi starp Izraēlu un palestīniešiem, Ārlietu ministrija iesaka ceļotājiem izvairīties no ceļojumiem uz Jeruzalemi, Gazas joslu (un apgabalu 40 kilometru rādiusā ap to) un Palestīnas pašpārvaldi.

Atrodoties Jeruzalemē, ļoti ieteicams ievērot piesardzību un izvairīties no demonstrācijām un vietām, kur ir liels cilvēku pūlis un iespējami nemieri. Ceļotājiem ieteicams atrasties bumbu patvertņu diapazonā.

Vienlaikus ceļotāji tiek aicināti ievērot īpašu piesardzību, izmantojot sabiedrisko transportu. Vilcieni kursē ierobežotā skaitā un neapstājas karstajos punktos.

Ceļotājiem ieteicams izvairīties arī no došanās uz Libānu un Sīriju, ar ko Izraēla robežojas.
Atrodoties Izraēlā, jāievēro vietējo varas iestāžu norādījumi un aktuālā informācija plašsaziņas līdzekļos. Drošības instrukcijas un patversmju adreses var atrast "Home Front Command" tīmekļa vietnē (pieejama tikai Izraēlā). Informāciju var atrast arī Nacionālajā ārkārtas situāciju portālā (pieejama tikai Izraēlā), kā arī civilās aizsardzības "Facebook" kontā.

Ja atrodies ārkārtas situācijā:

  • Nekavējoties sazinieties ar Latvijas vēstniecību Izraēlā pa tālruni: +972 377 758 12 vai Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu pa tālruni: +371 26 33 77 11 vai e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv.
  • Pirms izbraukšanas reģistrē ceļojumu Konsulārajā nodaļā. Vienlaikus savā viedtālrunī lejupielādē Ārlietu ministrijas aplikāciju "Ceļo droši" un seko Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta "Facebook" kontam.


Pēc karadarbības uzliesmojuma Izraēlā dažas aviokompānijas atcēla lidojumus uz šo valsti vai ierobežoja to skaitu. "AirBaltic" norādīja, ka rūpīgi seko līdzi situācijai Izraēlā un nepieciešamības gadījumā var koriģēt lidojumu grafiku uz/no Telavivas. Uzņēmums lūdz tos, kuri iegādājušies aviobiļetes, pirms ceļojuma pārbaudīt savu lidojuma statusu un sazināties ar zvanu centru, lai saņemtu palīdzību saistībā ar izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!