Foto: Privātais arhīvs
Latviešu video mākslinieka Edgara Trankaļa dokumentālā filma "Rucava – Rīga – Roma", kas atklāj to, kā 39 dienu laikā ar velosipēdu no Rucavas tiek mēroti 3222 kilometri līdz Itālijas galvaspilsētai, nu ikvienam pieejama "YouTube" platformā par brīvu.

Edgars 2021. gada 1. jūnijā ar velosipēdu izbrauca no savu vecāku mājām Rucavā un viens pats devās izaicinošā braucienā tikai ar vienu mērķi – sasniegt Romu 40 dienu laikā. Viņa maršruts apzināti tika veidots tā, lai vienlaicīgi spētu pārbaudīt savus fiziskos un psiholoģiskos spēkus pa dažādas sarežģītības ceļiem, bet neizpaliktu arī bez neaizmirstamu skatu baudīšanas.

Braucienu grūtāk padarīja tas, ka Edgars piedzīvojumu bija apņēmies arī viens pats iemūžināt. "Tas ir stāsts par uzdrīkstēšanos, savu spēku pārbaudīšanu un drosmi šāda izaicinājuma pieņemšanā. Būt vienatnē, risināt dažādas konfliktsituācijas, vienlaikus saglabājot psiholoģisko noturību un ticību saviem spēkiem, bija liels izaicinājums. Taču filma parāda, ka jebkas ir iespējams, – pat to, cik viens cilvēks ir spējīgs, ja vien grib un notic saviem spēkiem. Šis stāsts, manuprāt, ir lielisks piemērs kā sasniegt savus izvirzītos mērķus un kļūt par daudz spēcīgāku un nosvērtāku cilvēku," stāsta filmas autors.

Filmas mērķis ir iedvesmot, aizraut un motivēt ikvienu kļūt par aktīvākiem un domājošākiem cilvēkiem, kas gatavi izvirzīt sev augstus mērķus un cīnīties arī par to sasniegšanu. Arī Edgars pēc brauciena uz Romu sevi turpināja izaicināt – lai arī video montāža viņam nav sveša, filmu viņš veidoja pirmoreiz dzīvē, iejūtoties arī producenta, scenogrāfa, operatora, fotogrāfa, grafiskā un skaņas dizainera kā arī animatora lomās. Kopumā filmas veidošana aizņēma vairāk nekā divus gadus.

Atsauksmēs dalījušies arī Latvijā zināmi cilvēki. Reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks vērtē: "Skatoties Edgara filmu, man godīgi jāatzīst – es divas stundas sēdēju sasprindzis uz krēsla pašas maliņas. Jā, esmu izslavēts kritiķis, kurš drupās sagraus ikvienu paštīksmināšanās mēģinājumu, kuram nav seguma, kurš ir virspusīgs. Šajā gadījumā manas izslavētās iznīcinātāja spējas palika nepielietotas. Un paldies Edgaram, ka kārtējo reizi mana uzmanība izlauzās no zelta zivtiņas 5 sekunžu uzmanības līdz pat divām stundām."

Sandijs Semjonovs, kas ir žurnālists un dokumentālo filmu autors, uzsver: "Filma, kas noteikti ir jāredz, lai saprastu, ka neiespējamais ir iespējams. Es uz šo skatos ne tikai kā ceļotājs, bet arī kā filmu autors. Jo viens ir aizmīties līdz Itālijas vidienei, bet pavisam kas cits šo piedzīvojumu pašam dokumentēt un filmēt. Tas prasa lielu uzņēmību un nopietnu plānu. Filma ir izdevusies."

Savukārt Režisors Pauls Timrots norāda: "Katram jaunībā ir bijis sapnis – aizbraukt tālu, tālu ar velosipēdu! Tikai retais to piepilda, bet tikai viens to nofilmē un iedvesmo citus – Edgars Trankalis! Edgars ir cilvēks orķestris, kurš spējis nobraukt 100 kilometrus dienā, paralēli filmējot neticami skaistus kadrus un publicējot saturu sociālajos tīklos."

Motofrīstailists Mārtiņš Aleksandrovičs stāsta: "Ļoti labs motivējošs dokumentāls kino par to, kā sasniegt sev varbūt pat neticamus mērķus. Cilvēki patiesībā neapzinās savu patieso potenciālu, un izmanto tikai nelielu daļu no tā savas dzīves laikā. (..) Galvenais ir nepadoties! Filma, kuru es ieteiktu noskatīties visiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!