Foto: Publicitātes foto

Janvāra beigās uz dažām dienām Lietuvas galvaspilsēta Viļņā iegūs "kosmisku" noskaņu – no 25. līdz 28. janvārim tur norisināsies 6. gaismas festivāls, informē Viļņas tūrisma un biznesa attīstības aģentūra "Go Vilnius".

Gaismas festivāls Viļņā notiek kopš 2019. gada, atzīmējot pilsētas dzimšanas dienu, un šogad tēma ir starpgalaktiska. Festivālā savas gaismas instalācijas ierīkos mākslinieki no Lietuvas, Francijas, Polijas, Lielbritānijas un Nīderlandes. Kopumā pilsētas centrā un vecpilsētā būs apskatāmi 20 gaismas mākslas objekti. Ik gadu gaismas festivāli Viļņā apmeklē ap 200 tūkstošiem interesentu.

Vienā no iespaidīgākajiem objektiem festivāla rīkotāji sola Lietuvas galvaspilsētu pārcelt uz Mēness – lietuviešu multimākslinieka Rima Sakalauska gaismas projekcija "Cosmos Vilnius" atradīsies vienā no pilsētas iekšpagalmiem, un pārcels apmeklētājus uz alternatīvo Viļņu kosmosā.

Britu mākslinieki pāris "Illumaphonium" izrādīs savu gaismas mākslas projektu "Continuum", kas pārdefinē urbāno vidi. Instalācija kļūst par mistisku, noslēpumainu vietu, kurā apmeklētāji maldās starp ģeometriskiem spoguļiem, gaismas un skaņas monolītiem.

Savukārt poļu mākslinieks Ksaverijs Komputerijs 16. gadsimta tipogrāfijā, izmantojot gandrīz piecus kilometrus gaismas diožu virtenes, un 144 000 pikseļu, kas darbosies 100 reizes sekundē, radīs instalāciju "Flux", kas atklās slēptos virtuālo tikšanos algoritmus.

"Gaismas festivāls ir unikāla kultūras daudzpusības izpausme. Tas parāda pasaules mākslinieku idejas, īpašos projektus un mākslas inovācijas. Tajā pašā laikā festivāls rosina starptautisku dialogu un kultūras apmaiņu," saka festivāla idejas iniciatoru, Viļņas Kultūras centra direktors Pauļus Jurgutis.

Šā gada festivāla programmu veido no divas daļas – kuratoru izvēlētas gaismas mākslas instalācijas un papildu objekti, ko brīvprātīgi izgatavojušas un pilsētā uzstādīs dažādas kultūras, mākslas, zinātnes, izglītības un biznesa organizācijas.

Festivāla objektu aprakstu un maršrutu iespējams lejuplādēt aplikācijās "Google Play" un "App Store".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!