Foto: Shutterstock

Horvātijas pilsētas Lagradas valdība nākusi klajā ar paziņojumu, ka piedāvā par 13 centiem iegādāties māju, vēsta "CNBC". Šī nav pirmā reize, kad mazās pilsētiņas valdība mēģina panākt, lai cilvēki uz dzīvi pārceltos šeit.

Legrada ir maza pilsētiņa Horvātijas ziemeļos, kas robežojas ar Ungāriju. Tajā dzīvo apmēram 2000 iedzīvotāju, un kopš Austroungārijas sabrukuma 1918. gadā iedzīvotāju skaits šeit ir krasi samazinājies. Tāpēc, lai ieinteresētu cilvēkus apmesties šeit uz dzīvi, Legradas valdības amatpersonas kopš 2018. gada īsteno iniciatīvu, piedāvājot iegādāties mājas par simbolisku samaksu. Jaunākā iniciatīva izsludināta šogad janvārī un tā piedāvā īpašumu par nieka 13 centiem.

Lai iegādātos mājokli, pretendentiem jābūt jaunākiem par 45 gadiem, jābūt attiecībās, nedrīkst būt bijusi sodāmība un nevar piederēt īpašums (nav prezicēts gan – tikai Horvātijā vai arī citur pasaulē).

Vietējais Horvātijas medijs HRT ziņo, ka kopš programmas uzsākšanas 2018. gadā, šobrīd Legradā reģistrēts vairāk bērnu nekā pirms pieciem gadiem, un tiek būvēts pat jauns dienas aprūpes centrs.

Legradas mērs Ivans Saboličs HRT sacījis, ka kopumā iegādātas jau piecas mājas un trīs ģimenes jau ievākušās un, kas priecējot visvairāk, šajās ģimenēs piedzimuši bērni.

2021. gadā Legradā par vienu kunu (toreizējā Horvātijas valūta) pārdošanā bija 19 tukšas mājas un pamesti būvlaukumi. Septiņpadsmit no tiem tika pārdoti, ziņo "Reuters. Mājas bija dažādos stāvokļos, tāpēc, lai palīdzētu jaunajiem īpašniekiem, pašvaldība paziņoja, ka maksās 25 000 kunas (apmēram 3317 eiro) par nepieciešamajiem remontdarbiem. Pašlaik nav zināms, vai valdība sniegs palīdzīgu roku arī šoreiz.

Horvātija nav pirmā valsts, kas izmanto šāda veida pieeju, lai cīnītos ar sarūkošo iedzīvotāju skaitu. Līdzīgu pievilināšanas praksi izmanto arī Itālijā un Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!