Foto: Shutterstock

Lūpu āda ir plāna, tāpēc tai nepieciešama papildu aizsardzība. Lūpu balzams ir viens no labākajiem un ērtākajiem produktiem, lai lūpas pasargātu. Reizēm novērojams, – lai arī cik biezā kārtā uz lūpām sasmērētu balzamu, tās tik un tā sasprēgā un kļūst sausas, tāpēc ir pāris lietas, ko vērts zināt.

Kāpēc lūpas kļūst sausas

Lūpu ādā nav matu folikulu un sviedru dziedzeru, kā arī ir ļoti maz tauku dziedzeru, tāpēc uz tām neveidojas dabiska aizsargkārtiņa, kas aizsargā no apkārtējās vides – saules, aukstuma vai vēja.

Kad lūpas ir pakļautas vides faktoriem, piemēram, ultravioletajai gaismai, gaisa piesārņojumam, aukstai vai karstai temperatūrai, sāļiem vai asiem ēdieniem, tās var kļūt sausas un kairinātas. Un lūpu laizīšana var pasliktināt problēmu, jo siekalas tās tikai vairāk sakairinās.

Ko izmantot?

Visefektīvākie lūpu balzami būs tie, kuru sastāvdaļas mitrina lūpu ādu un veido aizsargbarjeru, visbiežāk tiem būs pievienota kāda mitrinoša eļļa. Vēlams izmantot tādu produktu, kura sastāvā ir vazelīns un glicerīns. Tomēr vazelīns var būt tikai viens no komponentiem. Vienu pašu vazelīnu uz lūpām klāt nevajadzētu, jo pats par sevi tas lūpas nemitrina, bet gan palīdz mitrumu saglabāt tad, ja apakšā ir mitrinoša bāze – tas var būt lielisks papildinātājs lūpu balzamam.

Proti, sākumā uzsmērē balzamu, pēc tam plānā kārtiņā uz lūpām uzliek arī vazelīnu. Tādējādi lūpas ilgāk saglabās mitrumu. Vērts izmantot lūpu balzamu ar SPF 30, lai aizsargātu lūpas no saules stariem, kas var izraisīt sausumu un sprēgāšanu. Lūpas labi mitrina tādas sastāvdaļas kā medus, aloe vera gels, šī un kakao sviests, kliņģerīte, argāna vai kokosriekstu eļļa. Nav nepieciešamības meklēt lūpu balzamu ar pēc iespējas vairāk mitrinošām sastāvdaļām, pietiks ar dažām, bet kvalitatīvām.

No kā izvairīties?

Cilvēki bieži izbauda atvēsinošo sajūtu, ko rada, piemēram, piparmētru eļļa vai mentols, taču šīs sastāvdaļas var izraisīt kairinājumu, tāpēc no tām labāk izvairīties. Arī balzami ar smaržvielām un aromatizētājiem, salicilskābi, eikaliptu un lanolīnu (tauku, kas iegūts no aitas vilnas), parabēniem var nelabvēlīgi ietekmēt lūpu stāvokli. Lai gan šādas sastāvdaļas īslaicīgi mitrinās lūpas un sajūta būs patīkama, galu galā tās radīs tik lielu kairinājumu un sausumu, ka radīsies nepieciešamība atkārtoti uzklāt lūpu balzamu. Rezultātā lielas jēgas no mitrinātāja nebūs, jo būs nepieciešams to regulāri uzklāt.

Kas vēl var palīdzēt?

Lai izvairītos no sausām lūpam, jālieto šķidrums pietiekamā daudzumā. Maigumam var izmantot speciāli lūpām paredzētu skrubi – tas noņems veco, sauso ādu. Tomēr, ja lūpu āda ir ļoti sasprēgājusi, to nevajadzētu speciāli aiztikt – jāļauj ādai nonākt dabīgā veidā, citādi var rasties vēl lielāks kairinājums vai iekaisums. Ja lūpu balzams nesatur vismaz SPF 15, pirms došanās ārā, uz lūpām vieglā kārtiņā var uzklāt saules aizsargkrēmu.

Ja lūpas ir sasprēgājušas arī izmantojot lūpu balzama ar nekairinošām sastāvdaļām, vērts konsultēties ar dermatologu. Īpaši, ja lūpas kļūst sāpīgas vai niezošas. Iespējams, pie vainas var būt alerģiska reakcija.

Avoti:

Is Lip Balm Making My Chapped Lips Worse?

Is Vaseline Good for Chapped Lips?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!