Matčas late nu ir pieejama teju visās kafejnīcās vai beķerejās. Un nav jābrīnās, kādēļ tā – pēdējos gados matčas late jeb "matcha latte" kļuvusi par populāru kafijas aizvietotāju. Lai gan tās pirmsākumi meklējami Japānā, šī tēja nu ir ienākusi arī Eiropā un Amerikā. Daudziem tā kalpo par kafijas aizvietotāju, jo tās sastāvā ir kofeīns, kas palīdz uzturēt mundrumu dienas gaitā, taču vienlaikus tai ir arī savas labās īpašības, kas to padara par veselīgāku alternatīvu kafijai. Kā matča kļuva tik populāra, un vai tai ir arī kādi trūkumi, skaidrosim rakstā.
Saldināto matča pulveri jau pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem sāka lietot cilvēki Japānā un Ķīnā. Uzskatīts, ka pirmie to kultivējuši budistu mūki, un vēlāk tā tika pārvesta uz Japānu, no kurienes sāka izplatīties tālāk. Budistu mūki izmantoja tējas pulveri, lai palīdzētu koncentrēties meditācijas laikā, tādēļ matča tradicionāli tika pagatavota rituāla veidā.
"Deepocean Roastery" mājaslapā vēstīts, ka matča ir smalki samalts pulveris no īpaši apstrādātām zaļās tējas lapām, kuram raksturīga rūgta, zemei līdzīga garša, un tā neies pie sirds visiem. Taču pulveri pagatavojot un baudot to kopā ar pienu, garša ir daudz maigāka, un dzēriens kļūst par "matcha latte".
Medicīnas centra ARS uztura speciāliste Lauma Ilsuma stāsta, ka matčai ir samērā augsts kofeīna saturs, salīdzinot ar citām zaļajām tējām (aptuveni 11–24 mg/g zaļajā tējā, taču matčā aptuveni 19–44 mg/g).
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv