Foto: Publicitātes foto

Vaidavas pusē skaisti iekoptā lauku sētā atrodas Mucu muzejs, kur saimnieko Jānis Grantiņš. Senā mucenieka amatā apgūtās zināšanas un prasmes saimnieks rūpīgi glabā un ar lielu aizrautību un kārtīga dzīvesprieka devu iepazīstina ar to arī muzeja viesus. Ar viņa tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāstu "Delfi" dalās Linda Zīle, Valmieras novada Tūrisma pārvaldes tūrisma mārketinga speciāliste.

Jāņa ģimene ir īsti veiksminieki, jo, kā viņš pats saka, visas viņu patiesās vēlmes piepildās. Tā noticis arī šajā reizē. Jānis, būdams galdnieks, darbojies ar sarežģītu projektu izstrādi un apjautis, ka, neskatoties uz lielo pieredzi galdniecībā, mucu izgatavošana tik un tā viņam ir intriģējošs noslēpums. Ne velti tautā esot teiciens, ka jebkurš mucenieks var būt galdnieks, bet ne jebkurš galdnieks var būt mucenieks.

Doma par mucenieka amata apgūšanu saimnieku nepameta līdz pat brīdim, kad viņš saņēma zvanu no sava bijušā kursabiedra, tobrīd alus darītavas "Aldaris" darbinieka, vaicājot pēc kāda, kurš vēlās apgūt mucenieka amatu. Jānim atbilde uzreiz bija gatava, un pavisam drīz viņš sācis apgūt mucenieka amatu pieredzes bagāta un zinoša meistara vadībā. Un tā mucas pašas atrada Jāni!

Pirmo reizi plašāku publiku ar mucu darināšanas noslēpumiem mucenieks, pasākuma organizatores rosināts, iepazīstināja Kuldīgas svētkos. Cilvēki bijuši patiešām ieinteresēti izzināt šo amatu, un tā Jānis iedvesmojies sākt darboties arī tūrisma sfērā. Sākotnēji interesentu grupas uzņemtas ciemos saimnieku īpašuma pļavas vidū, kurā pēcāk tapa pašu izsapņots un radīts Mucu muzejs.

Muzeja izveides sākuma ceļā būtiska nozīme bijusi Jāņa un viņa ģimenes apņēmībai, kā arī tūrisma nozares atbalsta projektiem. Lai arī muzeja tapšanas laikā bijušas darba pilnas rokas, muzeja nosaukums "Nu liela muiža!" runā pats par sevi – jebkurš izaicinājums ir pārvarams, ja to uztver pozitīvi, ar vēsu prātu un neatmet ar roku iecerētajam. Arī iedvesma Mucu muzejā mājo vienmēr, jo viesi, kuri pēc apmeklējuma un piedzīvojuma kļuvuši laimīgāki, ir tie, kuri uztur saimnieka vēlēšanos turpināt iesākto. Kopā būšana jautrā garā ar viesiem iedvesmo ne tikai Jāni, bet arī viņa dēlu Rolandu, kuram uzticēts vadīt muzeja programmas gan vietējām, gan arī ārzemju tūristu grupām angļu valodā.

Mucu darināšanas noslēpumi publikai

Mucu muzeja saimnieks droši apgalvo, ka "tie, kuri brauc uz "Mucām", ir vissuperīgākie viesi". Ciemiņi ir ne tikai no visas Latvijas, bet arī tuvām un tālām zemēm visā pasaulē. Bieži muzeja apmeklētāji ir skolēni (nesen muzejs pievienojies arī kultūrizglītības programmai "Latvijas skolas soma"), kuri visvairāk priecājas par iespēju praktiski darboties visiem kopā. Tāpat arī muzeju bieži apmeklē darba kolektīvi, kuri mucu darināšanas procesa iepazīšanas laikā saliedējas, kā arī dažādas organizētas tūristu grupas.

Ir gidi, kuri īpaši iecienījuši Mucu muzeju un ved ekskursijā tūristu grupas gadu no gada. Īpaši iecienīta esot jubilāru programma to ciemiņu starpā, kuri vēlas dzimšanas dienu pavadīt kopā ar saviem svētku viesiem jautrā gaisotnē, ļaujoties dažādiem pārsteigumiem un paliekošām atmiņām. Arī kāziniekiem piemērota īpaša programma, kuras laikā iespējams vienam par otru uzzināt vēl ko neatklātu.

Ikviens mucu muzeja apmeklētājs var iemēģināt roku mucu izgatavošanā ar simtgadīgiem instrumentiem, iepazīstot procesu arī no tā vēsturiskās puses. Aktīvākā tūrisma sezona Mucu muzejā ir tieši gada siltajos mēnešos, sniedzot iespēju Jānim ziemā laiku atvēlēt radošām nodarbēm, kā arī darboties celtniecības un galdniecības nozarē.

Muzeja saimnieks uzskata – lai veiksmīgi darbotos tūrisma nozarē, nepieciešama pacietība un māka nebēdāt par nenozīmīgām lietām. Viņaprāt, katram, kurš vēlas darboties tūrisma nozarē, jābūt savai īpašajai mantrai, vietai vai citam iedvesmas avotam, kas notur tik ļoti nepieciešamo pozitīvisma devu piedzīvojumiem pilnajā uzņēmējdarbības ceļā.

Amata saglabāšana un nodošana nākamajām paaudzēm

Jānis ir viens no trīs muceniekiem Latvijā, kurš aktīvi darbojas un izkopj sava amata prasmes. Viņš atzīst, ka mazā amata brāļu skaita dēļ viņā ir misijas apziņa, kas mudina ar mucenieka amatu iepazīstināt ikvienu interesentu, saglabājot amata vērtības. Unikālā amata prasmes Jānis nodevis mantojumā vecākajiem dēliem un turpina izglītot arī savus audžubērnus. Visa ģimene labprāt kopā dodas arī uz dažādām norisēm, ne tikai apmeklētājus iepazīstinot ar mucu darināšanu, bet arī baudot kopā pavadīto laiku.

Lasītājiem Jānis novēl nenobīties un attīstīt savas unikālās idejas: "Pamēģini un viss izdosies pat tad, ja sākotnēji nespēj sev noticēt. Ja galvā rodas kāda doma, tā tur nav nejauši, tādēļ atrodi veidu, kā to realizēt, un atklāj pasaulei ko jaunu!" Paralēli saviem nākotnes plāniem Jānis turpina darināt mucas, kas pēcāk priecē savus īpašniekus un atrod mājas visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!