Foto: DELFI

Raidījumā "Par TO pašu" šoreiz smags temats viegluma mērcītē. Divas izskatīgas dāmas Madara un Diāna stāsta par savu dzīvi viņu pašu izvēlētajā dzimumā. Abas piedzima kā vīrieši, taču jūtas kā sievietes. Kāda ir dzīve transpersonām Latvijā?

Diāna Grasmane, kura savu nākotni redz arī politikas arēnā, par cilvēku lielākajiem maldiem nosauc pieņēmumu, ka transpersonas ir "psiholoģiski slimi cilvēki". Tāpat patiesībai neatbilst stigma, ka transpersonas ir tikai seksa objekti jeb izpriecu būtnes pikantākai seksuālajai dzīvei. Madara Marta Šterna min vēl vienu aizspriedumu: izrādās, daudzi domā, ka transpersonas ir arī pedofili. Kopumā LGBT kopienas cilvēkiem tiekot "piesieta" arī pedofilija, kas ir krimināli sodāms noziegums.

Taču lielākais apgrūtinājums transpersonu dzīvē ir acīmredzama diskriminācija darba tirgū. Sociālajā hierarhijā transpersonas stāvot ļoti zemu, un daudzas tāpēc nonāk pornobiznesā. "Mēs, sabiedrība, transpersonas neuztveram kā tādus reālus cilvēkus. Skolās par to nestāsta," saka Diāna. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka daudzi šādi cilvēki cieš no nespējas atrast darbu un attopas seksa industrijā. Nav izvēles, spriež Diāna.

"Mēs netiekam pozicionētas kā līdzvērtīgas personas, jo ir sociālā hierarhija, un transpersonas ir kaut kur tur zemāk. Tas ir gan ikdienas dzīvē, gan darba vidē, gan romantiskajās attiecībās," skaidro izskatīgā sieviete.

Tieši lielo problēmu dēļ un cilvēku attieksmes dēļ, piemēram, Madara savu tālāko nākotni neredz Latvijā. Viņa skatās Taizemes virzienā, jo tur jūtoties ļoti brīvi un labi. Raidījumā Madara stāsta par tur piedzīvoto un kā šis ceļojums izmainījis viņas dzīvi. Madara jau ir veikusi dzimuma maiņas operāciju – viņai izveidota neovagīna –, bet Diāna atklāj, ka par tik kardinālu soli kā dzimuma maiņa pagaidām vēl nedomā.

Epizodē "Piedzimt citādam" viesojas arī divi jauni čaļi Daniels un Vincents. Abi jau ilgāku laku "špricē" visu vajadzīgo, lai kļūtu maksimāli maskulīni. Nezinātājs iztālēm pat nepateiktu, ka šie puiši piedzima kā meitenes.

Jaunieši stāsta par savu pieredzi ar dakteriem Latvijā. Nē, nav tā, kā mīl stāstīt populistu politiķi – ka nepilngadīgs bērns varot ieiet slimnīcā un pateikt, ka grib būt otrs dzimums. Patiesībā juridiskie, birokrātiskie un medicīniskie šķēršļi tam Latvijā ir milzīgi. Vai šo visu vajadzētu atvieglot? Arī par to puišiem ir savs viedoklis.

Pilns raidījums noskatāms "Delfi" satura abonentiem. Raidījumu klausies arī "Spotify" un "Apple" platformās!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!